Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen Libya tezkeresinin ardından bölgeden karara yönelik farklı tepkiler gelmeye devam ediyor.
Trablus Hükümeti: Türkiye’ye teşekkür ediyoruz
Türkiye’nin Libya’da destek verdiği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başaa, Libya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın kanunlara uygun olduğunu ve açık bir şekilde ilan edildiğini söyledi.
UMH’nin Dışişeri Bakanı ise Türkiye’ye teşekkür etti ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Meclisi de Libya tezkeresini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Mısır: Türkiye’nin askeri müdahalesinin önüne geçmek için bölgesel ve uluslararası çabalarımız var
Tezkere kararının hemen ardından Ulusal Güvenlik Meclisini toplayan Sisi Mısır’ı ise karara tepkiliydi.
Mısır Ulusal Güvenlik Meclisinin “Libya krizi ve teşkil edebileceği tehditler” konulu toplandığı duyuruldu.
Mısır geçen günlerde Arap Birliği’ni Libya konulu olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Toplantıdan dış müdahale karşıtı karar çıkmıştı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada askeri müdahalenin uluslararası kanunlara aykırı olduğunu vurgulayarak “Türkiye’yi bu konuda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Mısır, Libya ile sınır bölgesinde güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı.
Mısır ayrıca Libya’daki krizi ‘son gelişmelerle birlikte’ değerlendirecek ‘güvenlik komitesi’ kurma kararı aldı.
Arap Birliği: Kararı kınıyoruz, siyasi çözümleri destekliyoruz
Birkaç gün önceki olağanüstü toplantıda “dış müdahale karşıtı” kararı alan Arap Birliği’nin Libya tezkeresine yönelik verdiği tepki sürpriz değildi.
Arap Birliği kararı kınayarak Libya’da siyasi çözüme çağrı yaptı.
Arap Birliği ayrıca Libya’daki çatışmanın civar ülkeleri tehdit ettiğini ve çözümün Sahirat anlaşmasında olduğunu belirtti.
Sahirat anlaşması Hafter’e bağlı Tobruk (Temsilciler Meclisi) meclisini tanıyan bir anlaşma. BM gözetiminde Fas’ın Sahiret kentinde 2015’te imzalanmıştı. UMH’nin Sahirat anlaşmasına yönelik “Anlaşma öncesinde müzakerelerde temsiliyetimiz yoktu” şeklinde eleştirileri var.
Hafter’e bağlı Temsilciler Meclisi: Arap Birliğini Libya’yı savunmaya çağırıyoruz
Hafter’e bağlı Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ise Arap Birliğine “Libya’yı savunun” çağrısı yaptı.
Temsilciler Meclisi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Libya halkı Türk işgaline karşı Libya Ulusal Ordusunun etrafında toplanmalı. Arap devletleri ortak savunma anlaşmalarını hayata geçirmeli ve Libya’daki Türk işgaline karşı koymalı. Arap Birliği bu sorumluluğu üstlenmeli.”
Öte yandan Hafter hükümeti ile müttefik olan aşiretlerin çatı meclisi “cihad” çağrısı yaptı. Aşiretler Meclisi yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya tezkeresini “işgal” olarak tanımladı.
Fas hükümeti: Dış müdahaleye karşıyız
2015’te Sahirat anlaşması için rol alan Fas dış müdahaleye karşı olduğunu belirten bir açıllama yaptı.
Fas hükümeti sözcüsü yaptığı açıklamada Libya’daki krizde siyasi çözümleri desteklediklerini ve Sahirat anlaşmasının tarihi bir anlaşma olarak esas alınması gerektiğini belirtti.
Cezayir: Kimliği ne olursa olsun Libya’da yabancı güçlerin varlığını reddediyoruz
Cezayir Dışişleri Bakanı Sabra Bukadom Libya tezkeresinin kabul edilmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada Libya’da yabancı güçlerin varlığını reddettiklerini açıkladı.
Bukadom yaptığı açıklamada “kimliği ne olursa olsun Libya’da yabancı güçlerin varlığını reddediyoruz” dedi.
Bukadom açıklamasının devamında önümüzdeki günlerde Libya’daki krizin barışçıl çözümüne dair Cezayir’in girişimleri olacağını söyledi. (Arap medyası)