Dürziler, işgal altındaki Golan’dan seslendi: Çocuklarımızın intikamı adı altında kan dökülmesini reddediyoruz

Suriye’ye ait, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde yaşayan Dürzi toplumu üyeleri bir açıklama yayınlayarak İsrail’in Lübnan’a yönelik bir saldırıyı meşrulaştırmak için geçen hafta bir bombardımanda ölen Dürzi çocukların ölümünü istismar etme girişimini reddetti.

Cumartesi günü kaynağı bilinmeyen bir füzenin Dürzi kasabası Mecdel Şems’teki bir futbol sahasına isabet etmesi sonucu 12 çocuk ölmüş, 30’u da yaralanmıştı. İsrail saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutarken, Hizbullah saldırıya karıştığını reddetti. İsrailli liderler 12 çocuğun İsrailli olduğunu iddia etti ve Golan’da İsrail işgali altında yaşayan Dürziler İsrail vatandaşlığını reddetmiş olsalar da Hizbullah’a karşı misilleme sözü verdi.

İşgal altındaki Suriye’nin Golan Tepeleri’nde bulunan Dini ve Seküler Komisyon tarafından yayınlanan bir bildiride, bölge sakinleri “çocuklarımızın kanı pahasına Mecdel Şems’in adının siyasi bir platform olarak kullanılması girişimlerine” karşı olduklarını belirttiler.

Açıklamada, “Arap, İslami ve tek tanrılı inançlarımıza dayanarak, çocuklarımızın intikamı adına tek bir damla kanın dökülmesini reddediyoruz,” denildi.

Pazartesi günü Mecdel Şems’i ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgeyi terk etmesi için İbranice slogan atan öfkeli bir kalabalık tarafından karşılandı.

Pazar günü İsrail parlamentosu üyeleri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in çocukların cenaze törenine katılması bölge sakinleri tarafından engellendi. Mahalle sakinlerinin Smotrich’e “Defol buradan, seni suçlu,” diye bağırdıkları duyuldu.

Hizbullah’ın İsrail’e vereceği yanıt beklenirken bölgede tansiyon yüksek seyrediyor. Beyrut’taki Refik Hariri Havaalanı ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı’ndan yapılan uçuşlar geçtiğimiz günlerde iptal edilmişti.