ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kızıldeniz’de seyreden ticari gemileri ‘Yemen’den gelen saldırılardan korumayı’ amaçlayan yeni bir deniz görev gücü kurduklarını duyurdu.
Austin pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yemen’den kaynaklanan pervasız Husi saldırılarındaki son artış, ticaretin serbest akışını tehdit ediyor, masum denizcileri tehlikeye atıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bu, kolektif eylem gerektiren uluslararası bir zorluktur,” dedi.
Austin, Refah Muhafızı Operasyonu olarak adlandırılan yeni görev gücüne dahil olan ülkelerin ABD, İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’yı içerdiğini söyledi. Görev gücü, Birleşik Deniz Kuvvetleri ve Kızıldeniz’e odaklanan Görev Gücü 153’ün liderliği altında yürütülecek.
İsrailli mevkidaşı Yoav Galant ile Tel Aviv’de bir brifingde konuşan Austin, Kızıldeniz’deki gemileri korumanın yollarını tartışmak için salı günü sanal bir bakanlık toplantısı düzenleyeceğini söyledi. ABD, giderek artan saldırılarına yanıt olarak Husilere karşı olası askeri harekat konusunda Körfez müttefikleriyle istişarelerde bulunuyor.
Bununla birlikte, yeni kurulan görev gücüne BAE, Katar, Mısır ve Suudi Arabistan’ın katılmaması dikkat çekiyor.
Petrol fiyatları, BP’nin Kızıldeniz üzerinden tüm sevkiyatları durdurduğunu ve Norveçli enerji şirketi Equinor’un gemileri bölgeden uzaklaştırdığını söylemesinin ardından pazartesi günü yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri Londra borsasında %3,9’a kadar yükseldi. Kesinti, Avrupa doğalgaz piyasasını da etkiledi ve Amsterdam’da gösterge fiyatlar %13’e kadar yükseldi. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tankerleri genellikle Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden Ortadoğu ve Avrupa arasında seyahat ediyor.