Batı Şeria’da Filistin direnişi ile işgalciler arasında şiddetli çatışmalar

İsrail işgal güçleri ile Filistinli direniş grupları arasında bölgenin sokaklarında ve mülteci kamplarında şiddetli çatışmalar sürerken, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yürüttüğü geniş çaplı operasyonlarda ölenlerin sayısı 29 Ağustos’ta en az 18’e yükseldi.

WAFA haber ajansının 29 Ağustos tarihli haberinde, “İşgal güçleri Tulkerim kampı ve Nur Şems kampı da dahil olmak üzere Tulkerim’e yönelik saldırılarını genişletti, buradaki düzinelerce eve baskın düzenledi ve birçok sivili saha sorgulamasına tabi tutarken Nur Şems kampını kuşatmaya devam etti,” dedi.

WAFA, Cenin kentinde İsrail birliklerinin “kenti kuşatmaya ve doğu mahallesine saldırmaya devam ettiğini ve şiddetli çatışmalar ve patlama sesleri arasında kampın çevresine askeri takviye gönderdiğini” ekledi.

Çatışmalar Tubas şehrinin güneyindeki Faraa mülteci kampında da devam ediyor.

Ölenler arasında Cenin’de sekiz, Tulkerim’de beş ve Tubas’ta dört Filistinli bulunurken en az 30 kişi de yaralandı. Ölü sayısının artması bekleniyor.

Tulkerim’de, şehrin Kudüs Tugayları biriminin sevilen komutanı, Ebu Şuca olarak bilinen Muhammed Cabir, İsrail güçleri tarafından katledildi.

İsrail askerleri Tulkerim’in Nur Şems kampında diğer dört savaşçıyla birlikte bulunduğu evi kuşattı ve Ebu Şuca ile arkadaşları öldürülmeden önce saatlerce çatıştılar. İsrail ordusu Filistinli direnişçilerin naaşlarını alıkoydu.

Tulkerim Tugayı perşembe sabahı yaptığı açıklamada, “Liderimize yönelik suikasta ilk müdahalenin bir parçası olarak, savaşçılarımız Ebu Ubeyde Camii’nin arkasındaki Manşiyye ekseninde bir piyade kuvvetini pusuya düşürmeyi başardılar, burada mühendislik birimimiz kuvvetin yakınında önceden hazırlanmış bir patlayıcı cihazı patlatmayı başardı ve onları mermi yağmuruna tutarak doğrudan isabet almalarına neden oldu,” dedi.

Ebu Şuca daha önce İsrail’in en az üç kez suikast girişiminden kurtulmuştu. Bu ayın başlarında Al Mayadeen’e verdiği bir röportajda Ebu Şuca, “Bana ya da bir başkasına suikast düzenleseler de fark etmez, devam edeceğiz. Bir kişiyle bitmeyecek… direniş devam edecek,” demişti.

İslami Cihad dışındaki diğer direniş grupları da perşembe günü İsrail’in Batı Şeria’ya yönelik saldırılarına karşı koymaya devam etti. El Fetih’e bağlı  Aksa Şehitleri Tugayları 29 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Cenin’in doğu ekseninde makineli tüfeklerle bir Siyonist piyade gücünü hedef aldık ve saflarında doğrudan isabet sağladık ve işgal kayıplarını örtmek için sis bombaları atıyor,” dedi.