Ben-Gvir ve Smotrich’ten hükümeti devirme tehdidi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Washington tarafından sunulan yeni bir ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını kabul etmesi halinde Netanyahu hükümetini düşürmekle tehdit etti. 

Smotrich 1 Haziran’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Başbakan Netanyahu ile görüştüğünü ve son teklifi kabul eden bir hükümetin parçası olmayacağını kendisine açıkça ifade ettiğini söyledi. 

Smotrich, “Hamas yok edilmeden savaşın sona ermesini kabul etmeyeceğiz… Hamas yok edilinceye ve kaçırılanlar geri dönünceye kadar savaşın devam etmesini, Gazze ve Lübnan’da tamamen farklı bir güvenlik gerçekliğinin yaratılmasını, kuzey ve güneydeki tüm sakinlerin evlerine dönmesini talep ediyoruz,” diye ekledi. 

Aynı gece Ben-Gvir de X’te benzer duygularını dile getirerek anlaşmayı “pervasız”, “terörizm için bir zafer” ve “İsrail Devleti için bir güvenlik tehlikesi” olarak nitelendirdi. Ben-Gvir, Netanyahu’nun anlaşmayı kabul etmesi halinde Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisinin “hükümeti feshedeceği” uyarısında bulundu.

Otzma Yehudit partisi ve Smotrich’in Dindar Siyonist partisi, Netanyahu’nun iktidar koalisyonunun çoğunluğu için kilit öneme sahip. Her iki bakan da son birkaç aydır yapılan çeşitli anlaşma önerilerinin ardından defalarca hükümetten çekilme tehdidinde bulundu.