Emekli general: İsrail bir yıldan kısa bir süre içinde çöküşle karşı karşıya kalabilir

İsrail ordusunun eski ombudsmanı yedek General Yitzhak Brik, Gazze’deki Filistin direnişine ve kuzeydeki Lübnan direnişine karşı savaşın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ülkesinin “bir yıldan kısa bir süre içinde çöküşle karşı karşıya kalacağını” söyledi. 

Haaretz gazetesinde 21 Ağustos’ta yayımlanan köşe yazısında Brik, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “ayılmaya” başladığını iddia ediyor ve Gallant’ın Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Gazze’de “tam zafer” vaatlerini “saçmalık”olarak nitelendirdiği son yorumlarına işaret ediyor.

“[Gallant] ateşkes anlaşmasına varılamaması nedeniyle bölgesel bir savaş çıkarsa İsrail’in tehlikeye gireceğini anlamaya başladı,” diyen Brik, bakanın “savaşın amacını yitirdiğini çoktan anladığını” savundu. 

Eski komutan, “Hamas ve Hizbullah’a karşı yıpratma savaşı devam ederse, İsrail bir yıl içinde çökecek,” diye vurguluyor. Brik, Gazze’deki soykırım savaşının 10’uncu ayında, İsrail’in karşı karşıya olduğu pek çok tehdit arasında şunlaru sayıyor: toprakları içinde yoğunlaşan saldırılar; ağır kayıplar nedeniyle orduda yaşanan insan gücü krizi; ülkeyi boykot etmeye yönelik küresel çağrılarla daha da kötüleşen  ekonomi; silah sevkiyatına yönelik olası ambargolar; ve “toplumsal direncin kaybı ve nüfusun bazı kesimleri arasındaki nefretin tutuşarak içeriden çökmesine neden olması.”

Brik sözlerini şöyle noktalıyor: “İsrail varoluşsal bir dönemece girdi ve yakında geri dönüşü olmayan noktaya ulaşabilir.”