Filistinli tutsağa toplu tecavüzle suçlanan İsrail askerleri hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı

İsrail Kanal 14’ün 29 Temmuz tarihli haberine göre İsrail askeri polisi, kötü şöhretli Sde Teiman hapishanesinde Filistinli bir tutukluya toplu tecavüz etmekle suçlanan askerler hakkında çıkarılan tutuklama kararlarını iptal etti ve onları sorgulamakla yetindi.

Karar, Knesset üyeleri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in askerlerin gözaltına alınmasını protesto eden diğerlerine katılmak üzere Sde Teiman’a gitmelerinin ardından geldi.

Günün erken saatlerinde, Askeri Polis memurları kötü şöhretli hapishaneye baskın düzenledi ve suç işlediğinden şüphelenilen dokuz İsrailli yedek askeri gözaltına aldı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Sde Teiman gözaltı tesisinde tutulan bir tutuklunun ciddi şekilde istismar edildiği şüphesi üzerine, askeri savcılığın emriyle askeri polis tarafından bir soruşturma başlatıldı,” denildi.

Haaretz’in haberinde, “Bir güvenlik kaynağına göre, tutuklu mahrem bir yerden aldığı ağır yaralar nedeniyle hastaneye götürüldü; bu yaralar onu yürüyemez hale getirdi” denildi.

Cezaevindeki askerler, cezaevine girdiklerinde askeri polis memurlarına sözlü ve fiziksel olarak karşı koyarak tutuklamaya direndiler. Çatışmanın videosu sosyal medyada yayıldı.

Bir asker, “Askeri polis bizi tutuklamaya geldi çünkü biz Nuhba teröristlerinden sorumluyuz,” diyerek 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonuna öncülük eden Hamas savaşçılarının elit birliğine atıfta bulundu.

Asker, “Herkese, İsrail ulusuna sesleniyorum, bizim için sokaklara çıkın. Beni tutukladıkları için bu utanca hazır değilim, ben hayatımı sizin için, ülkem için verdim,” diye ekledi.