İsrail’den yayın yapan Haaretz gazetesi, Hamas ile Tel Aviv yönetiminin Gazze’den İsrail’e çalışmaya giden işçi sayısında artış konusunda anlaşmaya vardığını, ancak bu kararın İsrail yönetimi tarafından kamuoyuna duyurulmadığını iddia etti.
Geri dönüş yürüyüşleri sırasında İsrail’in Filistinlilere yönelik şiddetine sahne olan Gazze sınırı bir süredir sessiz. Bu sessizliğin nedeninin, Hamas ile İsrail hükümeti arasındaki gizli bir anlaşma olduğu öne sürüldü.
İsrail gazetesi Haaretz’de yer alan habere göre, İsrail hükümeti ile Hamas, İsrail’de çalışmasına izin verilen Gazzelilerin sayısının 3 binden 5 bine çıkartılması konusunda anlaşmaya vardı.
Gazze Ticaret Odası Başkanı Mahir Tabbaa’nın el-Kuds el-Arabi’ye yaptığı açıklamaya göre, İsrail hükümeti, Gazze’de çalışmasına izin verdiği Filistinlilerin yaş sınırını da 30’dan 25’e düşürdü.
Resmî olarak, İsrail’in izin verdiği Filistinliler “işadamı” olarak geçse de, bunun görüntüyü kurtarmak için yapıldığı, aslında İsrail’de çalışmaya giden Gazzelilerin çoğunlukla ağır işlerde çalışan işçiler olduğu kaydediliyor.
İsrail hükümeti anlaşmayı gizliyor
İsrail hükümetinin ve medyasının, Hamas’a yönelik bir “geri adım” olarak değerlendirilebileceği kaygısıyla kararı kamuoyuyla paylaşmadığı belirtiliyor. Haaretz, Birinci İntifada’nın sonuna kadar İsrail ekonomisinin Gazze Şeridi’nden gelen onbinlerce Filistinli işçiye dayandığına dikkat çekiyor.
Erez Sınır Kapısı’ndaki işçi geçişlerine tanık olan bir kişi, uzun zamandır böyle bir kuyruğa rastlamadığını, geçiş için bekleyen Gazzelilerin çoğunlukla genç olduğunu ve sınırın karşısında onları bekleyen araçların şoförlerinin de çoğunlukla “İsrailli Araplar” olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz yılın Mart ayında başlayan geri dönüş eylemleri süresince 200’ün üzerinde Filistinli İsrail güçleri tarafından katledilmişti.