Haaretz gazetesinin 11 Aralık tarihli haberine göre İsrail ordusu Gazze’ye yönelik savaşın başlangıcından bu yana yaralanan askerlerin sayısını nihayet açıkladı, fakat bu rakamlar hastane kayıtlarına dayanan yaralı sayısının sadece yarısı.
Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez böyle bir açıklama yapan İsrail, pazar günkü duyurusunda 7 Ekim’den bu yana 1.593 askerinin yaralandığını belirtti. Ordu 255 askerin ağır, 446 askerin orta ve 892 askerin de hafif yaralandığını kaydetti.
Bunlardan 127’si ağır, 213’ü orta ve 219’u hafif olmak üzere 559 asker işgal ordusunun Gazze’de altı haftadır sürdürdüğü kara harekâtı sırasında yaralandı. Geri kalanlar ise 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu sırasında İsrail yerleşimlerine ve askeri üslerine düzenlenen saldırılar sırasında yaralandı. Haaretz’in haberine göre pazar günü itibariyle 40 ağır yaralı askerin yanı sıra 211 orta ve 165 hafif yaralı asker hastanede yatmaya devam ediyor.
İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana 97’si kara harekatı sırasında Gazze’de olmak üzere 425 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. İki hafta önce gazete, İsrail’in savaş sırasında yaşanan kayıplarla ilgili bilgi vermeyi reddettiğini bildirmişti.
Bu durum, ordunun askerleri arasındaki morali korumak ve kamuoyuna Hamas ve Filistin direnişine karşı savaşı kazandığı imajını vermek amacıyla ölü ve yaralı sayısını gizlemeye çalıştığı yönünde spekülasyonlara yol açtı.
Haaretz bu nedenle İsrailli hastane yetkililerinden aldığı bilgilere dayanarak ölü ve yaralı sayılarını bildirmeye çalıştı. Haaretz’in hastanelerden topladığı veriler yaralı asker sayısının 3.117 olduğunu gösteriyor ki bu rakam ordunun verdiği rakamın iki katı.
Örneğin sadece Aşkelon’daki Barzilai Tıp Merkezi 7 Ekim’den bu yana 1.949 yaralı askeri tedavi ederken, ordu tüm ordu için toplam 1.593 yaralı asker bildiriyor. Aşdod’daki Assuta hastanesinin 178, Tel Aviv’deki Ichilov hastanesinin 148, Hayfa’daki Rambam’ın 181, Kudüs’teki Hadassah’ın 209 ve Sha’arei Tzedek’in 139 hastayı tedavi ettiği bildirildi. Ayrıca 1.000 kadar asker Be’er Sheva’daki Soroka Tıp Merkezi’nde, 650 asker de Tel-Hashomer’deki Sheba Tıp Merkezi’nde tedavi gördü.
Bunun yanı sıra, yaralı sayıları sadece ordudaki askerleri kapsıyor ve özel keşif savaşçıları ve SWAT birimlerinin üyeleri, polis, Sınır Polisi, Shin Bet ve Magen David Adom gibi acil durum ve kurtarma birimleri gibi yaralı güvenlik personelini içermiyor.
Hastane yetkilileri de yaralı askerlerle ilgili bilgilerin bildirilmesi konusunda ordunun kendilerine dayattığı kurallardan şikayetçi. Hastane yetkilileri, ordu sözcüsünün birim temsilcilerinin her zaman hastanelerde olduğunu söylüyor. Yaralı askerlerle ilgili her basın açıklaması ve medyanın sorularına verilen yanıtlar bu kişilerin onayından geçmek zorunda.