Hamas: Muhammed Deyf suikastten sağ kurtuldu

Üst düzey Hamas yetkilisi Usame Hamdan 15 Ağustos’ta Associated Press’e (AP) verdiği bir röportajda İsrail’in bu ayın başında öldüğünü ileri sürdüğü Hamas askeri lideri Muhammed Deyf’in hayatta olduğunu söyledi.

Hamdan AP’ye verdiği mülakatta, “Muhammed Deif iyi. İsraillilerin onun adını anarak yaptığı şey katliamı meşrulaştırmak için bir bahaneydi, çünkü bu çirkin bir katliamdı ve İsrail’in güvenli bölge olduğunu söylediği bir alandaydı,” dedi.

İsrail 13 Temmuz’da Gazze’nin güneyindeki El Mevasi bölgesine yoğun saldırılar düzenledi. Belirlenmiş bir “güvenli bölgeyi” hedef alan saldırılar en az 90 Filistinli sivilin ölümüne ve yüzlercesinin de yaralanmasına neden oldu.

New York Times (NYT) tarafından 14 Temmuz’da yayınlanan ayrıntılara göre İsrail ordusu haftalarca Gazze Şeridinin güneyinde bir başka üst düzey Hamas lideri Rafa Selame’nin saklandığına inandığı bir villayı izledi.

İsrail ordusu Deyf’in villaya geleceğini umuyordu ve saldırıları onun orada olduğuna dair istihbarat aldıktan sonra gerçekleştirdi. Tel Aviv saldırıdan sonra yaptığı açıklamada Selame’nin öldürüldüğünün doğrulandığını fakat asıl hedef olan Deyf’in başarılı bir şekilde öldürülüp öldürülmediğinin belirsiz olduğunu söylemişti.

Hamas yetkilisi Halil el-Hayye 13 Temmuz’da Al Jazeera’ye Netanyahu’ya hitaben yazdığı mesajda, “Muhammed Deyf şu anda sizi dinliyor ve boş açıklamalarınıza gülüyor,” demişti.