Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar: İslami Cihad ve FHKC’den tebrik

Hamas, İsmail Heniye’nin İsrail tarafından Tahran’da katledilmesinin ardından Siyasi Büro’nun başına Yahya Sinvar’ı getirdi.

İsrail tarafından 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun mimarı olarak nitelendirilen Sinvar, Hamas’ın siyasi bürosunu Şam’dan Doha’ya taşıdığı yıllarda bile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın İsrail karşıtı direnişe verdiği desteğe yaptığı vurgularla biliniyor.

İsrail, 7 Ekim’in mimarı olarak bilinen Sinvar’ın Gazze tünellerinde olduğuna inanıyor.

İran’ın başını çektiği “Direniş Ekseni”nde yer alan Ensarullah ve Hizbullah da Sinvar’ı Hamas hareketinin siyasi bürosunun liderliğine seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Ensarullah sözcüsü ve Sana’nın BM delegasyonu başkanı Muhammed Abdüsselam yaptığı açıklamada Sinvar’ı kutladı. Abdüsselam, “Yüce Allahtan lider Sinvar’a İsrailli düşmanla yüzleşmenin bu tarihi aşamasında bu sorumluluğu yerine getirmesi için destek ve rehberlik vermesini diliyoruz,” dedi.

Hizbullah da yaptığı açıklamada, “Kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin kalbinden, direnişin ön saflarında mücahit kardeşleriyle birlikte olan ve enkaz, kuşatma, ölüm ve açlık altındaki halkının arasında bulunan kardeş Yahya Sinvar’ın seçilmesi, düşmanın liderleri ve yetkilileri öldürerek ulaşmak istediği hedeflerin hiçbirine ulaşamadığının bir kanıtıdır,” ifadelerini kullandı.

Hizbullah, Sinvar’ın seçiminin “siyonist düşmana ve onun arkasındaki ABD ve müttefiklerine, Hamas hareketinin kararında birlik içinde, ilkelerinde sağlam, temel tercihlerinde kararlı ve [savaşmaya] devam etmeye kararlı olduğu yönünde güçlü bir mesaj” olduğuna işaret etti.

Filistin’deki diğer direniş grupları da Sinvar’ı tebrik etti. Gazze merkezli İslami Cihad hareketi yaptığı açıklamada, “Hamas’taki kardeşlerimizi, komutan Yahya Sinvar’ı siyasi büro başkanı olarak seçtikleri için kutluyoruz,” dedi. 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de Sinvar’ın siyasi büro başkanı olarak seçilmesinden dolayı Hamas’ı kutladı ve direniş hareketinin “kardeş İsmail Heniye’nin şehadetiyle temsil edilen büyük çilenin üstesinden gelme ve onun ve tüm şehit liderlerin yolunu sürdürme” yeteneğine olan güvenini teyit etti.

Halk Cephesi, Hamas’ın yeni liderine ve lider arkadaşlarına “şehit İsmail Heniye’nin halefi olarak bu büyük sorumluluğu taşımada ve bu kritik aşamada halkımızı ve haklarını savunmaya hizmet edecek şekilde hareketi yönetmeye devam etmede” başarılar diledi.

FHKC ayrıca Hamas’ın Sinvar’ı siyasi büro başkanı olarak seçme kararının, hareketin bütünlüğünü, duruş birliğini ve kurumlarının direncini yansıtan bir güç mesajı olduğunu vurguladı ve “Bu, Siyonist düşmanın barbarlığına, Nazizmine ve halkımıza karşı yürüttüğü soykırım savaşına en güzel cevabın direniş tercihi olduğunu teyit eden çağrışımlarıyla Siyonist düşmana yönelik yakıcı bir mesajdır,” diye ekledi.