İşgal güçleri, Refah’taki katliamın ardından saldırılarını sürdürüyor: Kömürleşmiş cesetler, parçalanmış uzuvlar

Refah kentinde yerlerinden edilen yüzlerce aile için güvenli bölge olarak belirlenen Tel es-Sultan çadır alanında gece boyunca korkunç saldırılar yaşandı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada söz konusu bölgeye bir hava saldırısı düzenlediğini kabul etti ve “ikincil hasar” olarak nitelendirdiği olayı araştırdığını açıkladı. İlk belirlemelere göre işgal güçlerinin füze saldırısında en az 40 Filistinli yaşamını yitirdi.

Fakat İsrail burada durmadı ve saldırılarına devam etti. Sadece birkaç saat önce Deyr el-Balah şehrini iletişim ve internet bağlantısı ile besleyen tek telekom tesisini yok etti. Sabah saatlerinde bölge tamamen şebekeden koptu ve internet bağlantısı kesildi.

Nuseyrat bölgesinde ve Han Yunus’un doğu kesiminde de hava saldırıları yoğunlaştı. El Cezire muhabirinin aktardığına göre son birkaç saattir Han Yunus’un merkez bölgesinin doğu kısmından ve Nuseyrat mülteci kampından getirilen çok sayıda cesedin Deyr el-Balah’taki El Aksa Hastanesi’ne getiriliyor.

Öte yandan görgü tanıkları Refah’ın Tel es-Sultan bölgesindeki kampta yaşanan katliamı El Cezire’ye anlattı. Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’dan yerinden edilmiş bir kişi olan Macid el-Attar, ailesinden beş kişiyi kaybettiğini söyledi.

Macid, “Çadırlarda oturuyorduk ve aniden kamp bombalandı. Hamile kadınları öldüren insanlar arasında ailemden beş kişiyi kaybettim, hepsi tamamen yandı. Bize her seferinde bombalanana kadar bu bölgenin güvenli olduğunu söylediler,” dedi.

Refah’ın doğusundan yerinden edilmiş bir kişi olan Mahmud el-Attar ise, “Bize bu bölgenin güvenli olduğunu söylediler. Güvenli olduğunu düşünerek Refah’ın doğusundan şehrin batısına doğru yola çıktık ama şu anda Gazze’de güvenli bir yer yok. Her yerde katliam var. Uluslararası toplumun bu savaşı durdurmak için yanımızda duracağını umuyoruz, kardeşimi kaybettim ve her gün birini kaybediyorum, tüm bu kayıplar neden? Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail’in Refah’taki operasyonu durdurmasını talep eden kararından bir gün sonra bu katliamı yaşıyoruz,” dedi.

Filistinli bir sağlık görevlisi AA’ya yaptığı açıklamada, “İsrail bombardımanında aralarında kafası olmayan bir çocuğun ve vücutları parçalara ayrılmış çocukların da bulunduğu çok sayıda şehit çocuk aldık,” dedi.

Sivil savunma teşkilatında üst düzey bir yetkili olan Muhammed el-Muğayyir ise AFP’ye verdiği demeçte, “Kömürleşmiş cesetler ve parçalanmış uzuvlar gördük… Ayrıca ampütasyon vakaları, yaralı çocuklar, kadınlar ve yaşlılar gördük,” dedi.

Gazze’deki Hükümet Medya Ofisi bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun uluslararası hukuka uygun olarak gerçekleştirildiğini iddia ettiği saldırıda ABD yapımı 2.000 poundluk (900 kg) bombaların kullanıldığını söyledi.