İşgal güçlerinden Batı Şeria’da Gazze senaryosu: Cenin, Tulkerim ve Tubas kuşatıldı

İsrail ordusu 28 Ağustos günü erken saatlerde Batı Şeria’da son yirmi yılın en büyük operasyonunu başlatarak yüzlerce askerle Cenin, Tulkarim ve Tubas’a baskın düzenledi ve bölgedeki direnişin ana merkezleri olarak kabul edilen üç şehre hava saldırıları düzenledi.

İşgal ordusu çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada kuvvetlerinin Cenin ve Tulkarim’de “teröre karşı operasyon başlattığını” duyurdu. İsrail güçleri Tubas yakınlarındaki Faraa kampında da operasyon düzenliyor.

Askeri kaynaklar Times of Israel’e operasyonun birkaç gün sürmesinin beklendiğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Filistinli sivillerin geçici olarak tahliyesi ve ihtiyaç duyulan diğer adımlar da dahil olmak üzere, Gazze’deki terör altyapısıyla nasıl başa çıkıyorsak bu tehditle de öyle başa çıkmalıyız. Bu her anlamda bir savaştır,” dedi.

Katz, İran’ın, “teröristleri finanse edip silahlandırarak” ve Ürdün’den gelişmiş silahlar sokarak Lübnan ve Gazze’de kullandığı modele göre Batı Şeria’da İsrail’e karşı bir “terör cephesi” kurmaya çalıştığını öne sürdü.

İbranice Yedioth Ahronoth gazetesi İsrail’in operasyon kapsamında Batı Şeria’daki mahalleleri zorla boşaltmayı planladığını yazdı. Gazetenin muhabiri Yoav Zeyton, “Süreç muhtemelen uzun olacak,” dedi.

İkinci İntifada’dan sonraki en büyük operasyon

İsrail’in Kan kanalı, operasyonun 2002’de İkinci İntifada sırasında Batı Şeria’da gerçekleştirilen Savunma Kalkanı Operasyonu’ndan bu yana en büyük operasyon olduğunu bildirdi. Operasyona binlerce askerin katılacağı bildiriliyor.

İşgal ordusu, Tulkarim’deki Nur Şems kampı, Cenin kampı ve Faraa kampı da dahil olmak üzere Batı Şeria’daki mülteci kamplarını hedef alan operasyona “Yaz Kampları” adını verdi.

İbranice Kanal 14 askeri muhabiri Hallel Bitt, “Kuzey Batı Şeria’daki teröristler: Cehennemin kapıları açıldı. Ya teslim olursunuz ya da ölürsünüz,” ifadelerini kullandı.

Operasyon, geçtiğimiz hafta Tel Aviv’de meydana gelen ve Hamas ile İslami Cihad hareketinin üstlendiği patlamanın ardından başlatıldı.

İsrail hastanelere giden yolları kapattı

İşgal saldırısında şu ana kadar en az 10 Filistinli öldürüldü ve çok sayıda Filistinli de yaralandı.

WAFA haber ajansına göre, Cenin’in güneydoğusunda bir araca düzenlenen İHA saldırısında en az üç kişi, Tubas’ın güneyindeki Faraa kampına düzenlenen İHA saldırısında ise dört kişi öldü. Diğerleri ise çatışmalar sırasında İsrail ateşiyle öldürüldü.

İsrail güçleri Cenin ve Tulkarim’deki birçok büyük hastaneye giden yolları buldozerlerle yıktı ve Cenin’deki Halil Süleyman Devlet Hastanesini basmakla tehdit etti.

Cenin Valisi Kemal Ebu El Rub, “İşgal güçleri, İbn Sina Hastanesi’ne giden yolları toprak yığınlarıyla kapattıkları ve Şehit Halil Süleyman Hastanesi ile Kızılay Genel Merkezi’ni kuşattıkları için şehirdeki sağlık kurumlarına kuşatma uyguluyor,” dedi.

Direniş güçleri işgale direniyor: Kudüs Tugayları ve Aksa Şehitleri’nden açıklamalar

Bu arada, çeşitli Filistinli direniş grupları, İsrail’in büyük baskınının hedef aldığı üç şehirde İsrail askerleriyle çatışıyor.

İslami Cihad’a bağlı Kudüs Tugayları, Batı Şeria’daki savaşı ‘Kampların Dehşeti’ olarak adlandırdıklarını açıkladı. Kudüs Tugayları, “Allah’ın yardımıyla savaşçılarımız hazır ve düşmana kampların dehşetini tattıracaklar ve askerleri onları bekleyen cehennemi bilecekler,” diye ekledi.

Kudüs Tugayları’nın Tulkarim ve Cenin kolları çarşamba sabahı yaptıkları açıklamada savaşçılarının iki şehirde İsrail ordusuyla şiddetli çatışmalara girdiğini duyurdu. El Fetih’in askeri kolu Aksa Şehitleri Tugayları da Cenin’de İsrail güçleriyle çatışmalara katıldı.

Kudüs Tugayları’na bağlı Tubas Tugayı, “Savaşçılarımız Faraa kampında işgalci güçlerle karşı karşıya geliyor ve Beyrut eksenindeki düşman güçlerini ve askeri araçları ağır mermi yağmuruna tutuyor,” dedi.

Tulkarim Tugayı ise savaşçılarının “[İsrail] keskin nişancılarının Nur Şems Kampı’ndaki bir evin içine yerleşmiş mevzilerini hedef aldığını ve onları kurşun yağmuruna tutarak doğrudan isabet sağladığını” söyledi.