İsmail Heniye’ye Tahran’da suikast

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye, İran’da uğradığı suikastte yaşamını yitirdi. Hamas’tan yapılan açıklamada Heniye’nin, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılmak için bulunduğu Tahran’da İsrail saldırısıyla öldürüldüğü doğrulandı. 

Hamas, Heniye’nin “Tahran’daki ikametgahına düzenlenen hain bir siyonist baskında” öldürüldüğünü ifade ederek Heniye’nin ölümünden İsrail’in sorumlu olduğunu vurguladı. 

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, Heniye’nin Pezeşkiyan’ın göreve başlama törenine katılmak üzere İran’da bulunduğunu ve ikametgahında hedef alındığını açıkladı. Haniye’nin İranlı bir koruma ile beraber saldırıya uğradığını belirten İran Devrim Muhafızları, ”olayın koşullarının” araştırıldığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü suikaste kurban giden Hamas liderinin “kanının asla boşa gitmeyeceğini” söyledi.

Hamas bağlantılı El Aksa TV’ye konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Merzuk, İsmail Heniye’nin İran’da suikasta uğraması üzerine, “cezasız kalmayacak korkakça bir eylem” açıklamasını yaptı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas bir açıklama yaparak saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti ve bunu “korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Abbas ayrıca Filistinlileri birlik olmaya ve İsrail işgali karşısında sabırlı ve kararlı olmaya çağırdı.

Rusya ise suikasti “kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayet” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov yaptığı açıklamada, suikast ile birlikte gerilimin daha da artacağına vurgu yaptı.

Türkiye Dışişleri de bir açıklama yayınlayarak saldırıyı kınarken, “Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail’i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır,” dedi.