İsrail askeri üslerinin elektriği Zorlu Holding’le bağlantılı şirketten gitmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail mallarına yönelik boykotuna rağmen İsrail Savunma Bakanlığı, Erdoğan’a yakın bir Türk işadamının %25 hissesine sahip olduğu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik sağlayan Dorad Enerji ile sözleşmesini uzattı.

Jerusalem Post’un haberine göre Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın sert sözlerine rağmen İsrail hükümeti, Ahmet Nazif Zorlu’nun sahibi olduğu Zorlu Holding’e önemli miktarda fon akışına izin vermeye devam ediyor.

Merkezi İstanbul’da bulunan holding, 2004 yılından bu yana IDF ve Savunma Bakanlığı’na elektrik sağlayan Dorad Enerji’nin ortağı.

İsrail’in en büyük enerji santrallerinden biri olan ve Aşkelon’un güneyinde yer alan Dorad, doğalgaz ve dizel ile çalışıyor. Devlet, şimdiki adı Staa olan Kinet aracılığıyla santralin %37,5 hissesine sahip. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Türkiye’den ithalata %100 gümrük vergisi getirilmesini savunurken, Zorlu Holding İsrail’in enerji altyapısındaki rolünden kâr elde etmeye devam ediyor.

Temmuz ayında, Erdoğan’ın boykotunun başlamasından sadece iki buçuk ay sonra, Zorlu’nun temsilcilerinin de dahil olduğu Dorad yönetim kurulu, IDF üslerine elektrik tedariki anlaşmasının yenilenmesini oybirliğiyle onayladı. Aynı zamanda, bir Türk şirketinin kritik bir İsrail altyapı tesisinde, özellikle de IDF’yi doğrudan destekleyen bir tesiste hisse sahibi olmasının uygunluğu konusunda sorular ortaya çıktı.

Savunma Bakanlığı, Dorad ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini, sadece Savunma Bakanlığı’nın elektrik maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir indirim oranını yansıtacak şekilde ayarlandığını açıkladı. Açıklamada, “Dorad, en büyük hissedarı İsrail Devleti olan bir İsrail şirketidir. Faaliyetleri İsrail yasa ve yönetmeliklerine göre yürütülmektedir,” denildi.

Türkiye’de Zorlu Holding’in İsrail ile olan bağlantıları gözden kaçmıyor. Holding, İrlandalı müzik grubu Fontaines DC’nin İstanbul’daki Zorlu Center’da konser vermesi planlandığında BDS hareketinin baskısı altında kalmıştı. Grup, mekanın “Siyonist düşmanla işbirliği yapan” bir şirketle ilişkili olduğunu öğrendikten sonra performansı iptal etti.

Mayıs ayında Zorlu Holding’e bağlı Zorlu Enerji, Ramat Negev Energy ve Ashdod Energy elektrik santrallerindeki hisselerini 127 milyon NIS karşılığında Adeltec Group’a sattı. Resmi gerekçe olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması gösterilse de Zorlu, İsrail güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad’daki hisselerini elinde tutmayı tercih etti.