İsrail Batı Şeria’da yeni yerleşim planlarını onayladı

İsrail’in Batı Şeria’da otuz yılı aşkın bir süredir en büyük toprak gaspını onayladığı açıklandı.

Kendisi de bir yerleşimci olan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, genişleme politikasını hızlandırarak yerleşimlerin geliştirilmesi konusunda yeni yetkiler aldı ve İsrail’in bölgedeki hakimiyetini sağlamlaştırmayı ve bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi amaçladığını söyledi.

Associated Press (AP) tarafından elde edilen kararın bir kopyasına göre, yetkililer kısa süre önce Ürdün Vadisi’nde 12,7 kilometrekarelik arazinin kamulaştırılmasını onayladı. İzleme grubu Peace Now’ın verilerine göre bu, barış sürecinin başlangıcındaki 1993 Oslo anlaşmalarından bu yana onaylanan en büyük tek tahsis.

Yerleşim gözlemcileri, toprak gaspının Ürdün sınırındaki önemli bir koridor boyunca İsrail yerleşimlerini birbirine bağladığını ve bu hareketin bitişik bir Filistin devleti olasılığını zayıflattığını söyledi.

El konulan yeni topraklar, Batı Şeria’da Gazze savaşının patlak vermesinden önce bile yerleşimci şiddetinin Filistinli toplulukları yerinden ettiği bir bölgede yer alıyor. BM’ye göre siyonist yerleşimciler ekim ayından bu yana Batı Şeria’da Filistinlilere 1.000’den fazla saldırı düzenleyerek ölümlere neden oldu ve mallara zarar verdi.

Geçen ayın sonlarında onaylanan fakat ancak çarşamba günü kamuoyuna duyurulan arazi gaspı, mart ayında Batı Şeria’da 8 kilometrekarelik ve şubat ayında 2,6 kilometrekarelik araziye el konulmasının ardından geldi.

Peace Now, bunun 2024 yılını İsrail’in Batı Şeria’da toprak gaspı için en yoğun yıl haline getirdiğini söyledi.

Hükümet bu toprakları devlet arazisi ilan ederek İsraillilere kiralanmasına olanak sağlıyor ve Filistinlilerin özel mülkiyetini yasaklıyor. Bu yılki toprak gaspları, Ürdün sınırı yakınında sağlam bir blok oluşturmak için zaten var olan iki yerleşimi birbirine bağlayıyor. Bu topraklar devlet arazisi ilan edilmeden önce kapalı İsrail askeri bölgesi olarak ilan edilmişti.

İsrail, Batı Şeria’da bazıları tamamen gelişmiş banliyölere veya küçük kasabalara benzeyen 100’den fazla yerleşim yeri inşa etti. Bu yerleşimler İsrail vatandaşlığına sahip 500.000’den fazla Yahudi yerleşimciye ev sahipliği yapıyor.

Batı Şeria’daki 3 milyon Filistinli İsrail askeri yönetimi altında yaşamaktadır. Filistin Yönetimi bölgeye dağılmış yerleşim bölgelerini yönetiyor, fakat yerleşimlerin yanı sıra yüz binlerce Filistinlinin yaşadığı bölgeleri de içeren Batı Şeria’nın %60’ında faaliyet göstermesi yasak.

Peace Now’ın yerleşim izleme sorumlusu Yoni Mizrachi, çarşamba günü açıklanan toprak gaspını Ürdün ve Filistin toprakları arasında bir tampon bölge oluşturma ve bir Filistin devletinin kurulma ihtimalini ortadan kaldırma stratejisinin bir parçası olarak tanımladı. Mizachi’ye göre amaç, Filistinlileri İsrail topraklarıyla çevrili izole adalara itmek.