İsrail ekonomik sıkıntılarını hafifletmek için gaz ihracatını artırmaya çalışıyor

İsrail’in Leviathan doğalgaz sahasının ortakları 26 Haziran’da yaptıkları açıklamada, Tel Aviv’in doğalgaz ihracatını iki katından fazla artırma kararıyla eş zamanlı olarak, projenin kapasitesini artırmak için 500 milyon dolara kadar yatırım yapmayı planladıklarını söylediler.

İsrailli ortak enerji şirketlerinden Ratio Energies’in CEO’su Yigal Landau, “İsrail ve bölgesel pazarlarda doğalgaz talebi artıyor ve bu nedenle Leviathan projesinde üretimi genişletmeye hazırlanıyoruz,” dedi.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen çarşamba günü yaptığı açıklamada, bakanlığının başlangıçta onaylanan 105 milyar metreküpe ek olarak 118 milyar metreküp (bcm) daha gaz ihracatını onayladığını duyurdu. Cohen,bu kararın enerji güvenliğini artıracağını ve  İsrail’in karşı karşıya olduğu çok cepheli savaş nedeniyle önemli ölçüde zarar gören ekonomiyi iyileştireceğini söyledi.

Gazze Şeridine yönelik soykırım savaşı ve Filistin direnişini ortadan kaldırmaya yönelik başarısız girişimin yanı sıra Yemen deniz harekâtı ve Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine yönelik operasyonları İsrail ekonomisini fazlasıyla zorluyor. 2023’ün son aylarında İsrail’in GSYİH’si yaklaşık yüzde 20 oranında düştü.

Güneydeki Eilat limanı gibi kilit limanların gelirleri de önemli ölçüde düşerken, kuzeyde eğitim, yerel iş dünyası ve ekonomi çöktü. Hizbullah on binlerce yerleşimciyi, şu anda İbrani medyası tarafından Lübnan direnişi için bir “tampon bölge” olarak adlandırılan bölgeyi oluşturan yerleşim yerlerini boşaltmaya zorladı.

İsrail’in enerji ihracatını artırma sözü, son zamanlarda Lübnan sınırında bir çatışmanın alevlenmesinden duyulan korkunun arttığı bir döneme denk geldi; zira İsrail son zamanlarda Hizbullah’a karşı genişletilmiş bir savaş tehdidinde bulundu ve böyle bir saldırı için savaş planlarının onaylandığını açıkladı.