İsrail ordusu Gazze’de Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

Haaretz’in haberine göre İsrail ordusu, Gazze’deki tünellerde Hamas savaşçılarını ve bubi tuzaklarını aramak için aralarında yaşlıların ve gençlerin de bulunduğu Filistinlileri canlı kalkan olarak kullanıyor ve askerlerine “kendilerinin değil Filistinlilerin havaya uçmasının daha iyi olacağını” söylüyor.

Haaretz’in Gazze’de savaşmış çok sayıda İsrailli askerle yaptığı görüşmeler, İsrail askerlerinin Filistinli sivilleri kaçırarak canlı kalkan olarak kullandığını ve bu durumun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de dahil olmak üzere ordunun üst düzey yetkililerinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini doğruladı.

Haaretz, askerler ve subaylar tarafından “şaviş” olarak bilinen Filistinlilerin askeri üniforma giymeye zorlandığını, “ellerinin arkadan kelepçelendiğini ve yüzlerinde korku ifadesi olduğunu” yazıyor.

Çok sayıda asker, “uygun” Filistinlileri bulup kaçırarak Şerit’te faaliyet gösteren tugay ve taburlara nasıl gönderildiklerini anlattı. “Yer belirleme” faaliyetine katılan bir kaynak “Bu gurur verici bir şey,” diye konuştu.

İfadeler, El Cezire tarafından iki ay önce yayınlanan ve askerlerin Filistinli tutuklulara üniforma ve yelek giydirdiğini, ellerini arkadan kelepçelediğini, üzerlerine kamera taktığını ve onları yıkılmış evlere ve tünel açıklıklarına gönderdiğini gösteren bir haberi doğruluyor.

Gazzelilerin canlı kalkan olarak kullanılmasında yer alan bir tugay askeri, “El Cezire’nin haberini gördüğümde ‘Evet, bu doğru’ dedim. Sonra IDF’nin [İsrail Savunma Kuvvetleri] tepkisini gördüm ki bu hiç de gerçeği yansıtmıyor. Bu en azından tugayın bilgisi dahilinde yapıldı… IDF bunun kendi başına birini almaya karar veren genç ve aptal bir milletvekilinin tek seferlik bir olayı olmadığını biliyor,” dedi.

Haaretz, İsrail ordusunun daha önce de Filistinlileri canlı kalkan olarak kullandığını belirtti. Bu, 2002’deki “Koruyucu Duvar Operasyonu” sırasında orduda kabul gören bir uygulamaydı ve “Komşu Prosedürü” olarak biliniyordu.

Haaretz’e konuşan komutanlıktan bir askeri kaynak, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin yanı sıra Güney Komutanlığı Tümgenerali Yaron Finkelman’ın da Gazze’de şu anda kullanılan uygulamadan haberdar olduğunu söyledi.

Düzenli tugaylardan birinde görevli bir asker, bir keresinde 16 yaşında bir çocuğu canlı kalkan olarak kullanmak üzere kaçırdıklarını söyledi.

Asker, “Yaklaşık beş ay önce bize iki Filistinli getirildi. Biri 20’li yaşlarındaydı, diğeri ise 16 yaşındaydı. Bize ‘Onları kullanın, onlar Gazzeli, insan savunucusu olarak kullanın’ dediler,” ifadelerini kullandı.