İsrail ordusu Gazze’yi kontrol etmek için yeni bir birim kuruyor

İbranice haber sitesi Ynet’in 29 Ağustos tarihli haberine göre İsrail ordusu, Gazze Şeridinin uzun vadeli kontrolünü denetlemek amacıyla kendi saflarında yeni bir pozisyon oluşturmayı planlıyor.

İbranice yayın organı kararın “Gazze Şeridinin geleceğine ilişkin net stratejik hedeflerin yokluğunda” alındığını yazdı.

Haberde, “İsrail ordusu dün bu atama ile Şerit üzerindeki sorumluluğunun yıllarca devam edeceği ve genişleyeceği ve yaklaşık iki milyon Filistinlinin kendi sorumluluğu altında kalacağı gerçeğini kabul etmeye başladı,” denildi.

Ynet, bu atama için İsrailli subay Elad Goren’in seçildiğini açıkladı. Goren, Savunma Bakanlığı’nın İşgal Altındaki Filistin Toprakları Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü (COGAT) biriminde görev yapmış bir isim.

Ynet’e göre, COGAT’ın Batı Şeria şubesinin başındaki İsrailli General Hişam İbrahim ile aynı görevi Gazze’de üstlenecek.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Bu yeni pozisyon göstermelik değil… Önümüzdeki yıllarda önemli bir rolü olacak… İsrail’in Gazze Şeridindeki kontrol ve müdahalesinin, çatışmaları ve düşüşü durdurarak ya da durdurmayarak, hatta bir anlaşmayla ya da anlaşmasız, yakında sona ereceğine inanan herkes yanılıyor,” dedi.

Haberde Goren’in insani yardım sevkiyatı, tahrip edilen altyapının onarımı ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla temas gibi günlük lojistik meselelerle ilgileneceği belirtiliyor. Goren ayrıca Gazze’de “insani bir krize ya da kıtlığa tanık olmadan” savaşa devam etmek için “uluslararası meşruiyeti korumak” amacıyla uzun vadeli sivil tahliyesine de öncülük edecek.

Ynet, “İsrail ordusundaki yeni birimin gündeminde, ağır yaralı ve hastaların Ürdün, Mısır ya da Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki hastanelere tahliyesi için halihazırda başlamış olan büyük operasyonlar olacak… ve Gazze Şeridi’nde büyük miktarda tahrip olmuş altyapı ışığında kışa hazırlanmak ve bir milyondan fazla Gazzeliyi çocuk felcine karşı aşılama kampanyasını koordine etmek,” dedi.

Birim ayrıca Şeritte yıkılan tüm sivil tesislerin onarılması için “uluslararası toplumla birlikte” çalışacak.

Haberde, “Bir anlaşmaya varılması halinde yakında uygulanacak olan geniş çaplı sivil operasyonlarda önemli bir rol oynayacak… Netzarim ekseninde beklenen izleme ve denetleme süreci kapsamında yaklaşık bir milyon Gazze sakininin kuzey Gazze Şeridindeki evlerine net bir şekilde geri dönmesi… Özellikle 2005 öncesinde olduğu gibi uluslararası bir Avrupa kurumunun buradaki çalışmaları denetlemek üzere geri dönme olasılığı ışığında Refah geçişi kriziyle ilgilenmekle de görevli olacak,” deniyor.