İsrail parlamentosundan “iki devletli çözüm”e ret

İsrail parlamentosu (Knesset) perşembe günü erken saatlerde yaptığı oylamada ezici bir çoğunlukla Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir kararı kabul etti.

Karar, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonundaki partiler ile muhalefetteki sağcı partiler tarafından ortaklaşa desteklendi ve hatta Benny Gantz’ın merkezci Ulusal Birlik partisinden de destek aldı.

Muhalefet Lideri Yair Lapid’in merkez sol Yesh Atid partisinden milletvekilleri, iki devletli çözüm lehinde konuşmuş olmasına rağmen önergeyi desteklememek için genel kurulu terk etti. Önergeye karşı çıkanlar sadece İşçi Partisi, Ra’am ve Komünist Parti bağlantılı Hadaş-Ta’al partilerinden milletvekilleri oldu.

Girişim, Netanyahu’nun Kongre’nin ortak oturumunda konuşma yapmak ve Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile görüşmek üzere ABD’ye yapacağı ziyaretten sadece birkaç gün önce kabul edildi.

68-9 oyla kabul edilen bu karar, İsrail ile müzakere edilmiş bir çözümün parçası olsa dahi bir Filistin devletinin kurulmasını tamamen reddediyor.

Tasarıda, “İsrail Knesset’i Ürdün’ün batısında bir Filistin devletinin kurulmasına kesinlikle karşıdır. İsrail topraklarının kalbinde bir Filistin devletinin kurulması İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike oluşturacak, İsrail-Filistin çatışmasını sürdürecek ve bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır,” deniyor.

Tasarıda, Hamas’ın Filistin devletini ele geçirmesinin ve İsrail Devletini ortadan kaldırmak için “İran’ın başını çektiği eksenle koordineli bir şekilde çalışarak burayı radikal İslami bir terör üssüne dönüştürmesinin” sadece kısa bir zaman meselesi olacağı öne sürülüyor.

İsrailli vekillerin evet dediği tasarı, “Şu anda bir Filistin devleti fikrini teşvik etmek terörizm için bir ödül olacak ve Hamas ve destekçilerinin 7 Ekim 2023 katliamı sayesinde bunu bir zafer ve cihatçı İslamın Orta Doğu’yu ele geçirmesinin bir başlangıcı olarak görmelerini teşvik edecektir,” diyor.