Haaretz’in 19 Mart tarihli haberine göre İsrail, aralarında ABD’li milletvekillerinin de bulunduğu Batılı kitleler arasında ‘İsrail çıkarlarını’ propaganda etmek için yüzlerce sahte sosyal medya hesabı kullanarak bir online ‘etki kampanyası’ yürütüyor.
Kampanya özellikle UNRWA çalışanlarının İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısına karıştığını iddia eden haberleri güçlendirmeye odaklanmış durumda. UNRWA, İsrail’in Gazze’de kıtlık yaratmaya yönelik kampanyası sırasında Filistinlilere yardım ulaştırılmasında çok önemli bir rol oynuyor.
Araştırmacılar operasyon için özel olarak oluşturulmuş üç sahte ‘haber sitesi’ tespit etti. Bu siteler CNN, The Wall Street Journal, The Guardian, The Jerusalem Post ve The Times of Israel gibi diğer gerçek haber kaynaklarından kopyalanan ve İsrail’in savaşla ilgili anlatısını destekleyen haberleri güçlendirdi.
Daha sonra yüzlerce sahte sosyal medya hesabı, özel olarak oluşturulmuş web sitelerinden ve diğer haber kaynaklarından gelen ‘haberleri’ yoğun bir şekilde tanıttı.
Kampanyanın merkezinde yer alan üç web sitesi Gazze’deki savaştan önce kuruldu ama savaş başladıktan sonra aktif hale geldi.
Sahte sosyal medya hesapları ‘cyborg’ gibi görünüyordu, yani yapay zeka ve sahte çevrimiçi kişiliklere sahip gerçek insanların bir kombinasyonunu kullanarak çalışıyorlardı. Avatarlar, beyaz, Yahudi ve Afro-Amerikan olanlar da dahil olmak üzere ortalama ABD vatandaşlarını tasvir ettiklerini iddia ettiler.
Fake Reporter, avatarların hepsinin aynı tarihte oluşturulduğunu, aynı profil fotoğraflarını ve isimlendirme kurallarını kullandıklarını ve hepsinin aynı ağın parçası olduklarını gösteren diğer özellikleri paylaştıklarını tespit etti.
Kampanya için Facebook, Instagram ve X’te 500’den fazla sahte hesap açıldı. Bu hesapların avatarları, Yahudi Amerikalıların üniversite kampüslerinde güvende olmadıkları iddiası, Yahudi öğrencilere yönelik ayrımcılık ve Hamas’ın 7 Ekim’de toplu tecavüz gerçekleştirdiğine dair asılsız iddialar da dahil olmak üzere çok çeşitli konular hakkında mesajlar yayınlamaya başladı.
Ocak ayının sonunda, on binlerce takipçi edinen sahte hesaplar, İsrail’in UNRWA çalışanlarının 7 Ekim saldırısına katıldığına dair yalan iddialarını yaymaya yöneldi. Avatarlar, UNRWA hakkındaki ‘şok edici’ ve ‘rahatsız edici’ iddiaları organik olmayan bir şekilde güçlendirmek için çalıştılar ve ABD’li kanun yapıcılar, influencerlar ve önde gelen haber kuruluşlarının sosyal medya paylaşımlarına yanıt verdiler.
Kampanyanın avatarları, en çok yorum alan Ritchie Torres, Cori Bush ve Jamal Bowman gibi Afro-Amerikan Demokrat milletvekillerinin paylaşımlarını hedef aldı.