İsrail, UNRWA’yı ‘terör örgütü’ ilan etmeye hazırlanıyor

Jerusalem Post’un pazar günkü haberine göre İsrail parlamentosu (Knesset), BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’yı “terör örgütü” olarak tanımlayan bir ön oylama yapacak.

Habere göre Knesset çarşamba günü tasarının ilk okumasını oylayacak. Tasarının kabul edilmesi halinde İsrail, Ortadoğu’daki 5,9 milyon Filistinli mülteciye ana yardım hizmeti sağlayan kurumla tüm bağlarını koparmış olacak.

İsrail Evimiz (Yisrael Beiteinu) milletvekili Yulia Malinovksy, kendisinin kaleme aldığı tasarının giriş bölümünde, “Bu tasarının amacı, UNRWA’yı tüm niyet ve amaçlar için bir terör örgütü olarak ilan etmek ve İsrail Devleti’nin ajansla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkilerinin [ve işbirliğinin] sona erdirilmesini emretmektir,” diye yazdı.

İsrail’in UNRWA’ya yönelik yasama girişimi, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ve uluslararası toplumun İsrail’i Gazze’ye insani yardım girişini ve dağıtımını engelleyerek kıtlığa yol açmakla eleştirdiği bir dönemde geldi.

Ocak ayında İsrail, UNRWA’nın bazı üyelerinin 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonuna karıştığını iddia etmiş ve müttefiklerinin birçoğunu BM ajansına yönelik fonları kesmeye sevk etmişti. 

Fakat İsrail’in bu iddialarını somut kanıtlarla destekleyememesi, İsrail’in başlıca müttefikleri Almanya ve Avustralya gibi pek çok ülkenin kuruluşa yeniden fon sağlamasına yol açtı.

Sadece ABD, İngiltere, Litvanya, Hollanda ve Avusturya, harici bir soruşturmanın sonuçları yayınlanana kadar fonlarını kesmeye devam edeceklerini açıkladı.

İsrail, Gazze’deki yaklaşık iki milyon kişi de dahil olmak üzere Filistinli mültecilere bir dizi hayati hizmet sağlayan UNRWA’ya karşı uzun süredir gerçek bir savaş yürütüyor. Gazze’ye yönelik mevcut işgal sırasında İsrail ordusu tarafından 188’den fazla UNRWA personeli öldürüldü ve ajansın tesislerine yönelik saldırılar nedeniyle toplamda 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililer UNRWA’yı yok etmek ve milyonlarca Filistinli mülteciye hizmet vermesini engellemek istediklerini açıkça dile getiriyorlar. Ocak ayında İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz UNRWA’nın “Hamas’ın Gazze’deki sivil kolu” olduğunu söylemişti.