İsrail’de 7 Ekim’den bu yana 46 bin işletme kapanmak zorunda kaldı

Maariv gazetesinin haberine göre, devam eden savaş ve savaşın ekonomi üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle 46 bin İsrailli işletme kapanmak zorunda kaldı ve gazete İsrail’den “çöküş içindeki bir ülke” olarak söz etti

İsrailli bilgi hizmetleri ve kredi risk yönetimi firması CofaceBdi’nin CEO’su Yoel Amir Maariv’e yaptığı açıklamada, savaşın başlangıcından bu yana kapanan işletmelerin yaklaşık yüzde 77’sinin, yani yaklaşık 35.000 işletmenin, beş kişiye kadar çalışanı olan küçük işletmeler olduğunu ve ekonomideki en kırılgan kesimi oluşturduğunu söyledi.

CofaceBdi’nin risk derecelendirmesine göre, “en kırılgan sektörler inşaat sektörü ve bunun sonucunda da onun etrafında işleyen tüm ekosistem: seramik, iklimlendirme, alüminyum, yapı malzemeleri ve daha fazlası. Tüm bunlar önemli ölçüde zarar gördü.”

Ticaret sektörü de ciddi şekilde etkilendi. Buna hizmet sektörü ve moda, mobilya, ev eşyaları, eğlence, ulaşım ve turizm gibi sektörler de dahil. İsrail’in “neredeyse hiç yabancı turistin olmadığı” bir durumda olduğu belirtilen raporda, “işletmelerin gördüğü zararın ülkenin her yerinde olduğu ve neredeyse hiçbir sektörün zarar görmediği” ifade edildi.

Buna, İsrail’e karşı destek cephesi ekonominin çöküşüne önemli ölçüde katkıda bulunan Filistin direnişi ve Lübnan Hizbullah’ının oluşturduğu tehdit nedeniyle her ikisi de aktif savaş bölgeleri olarak kabul edilen güney ve kuzeyde bulunan tarım sektörü de dahil. CofaceBdi CEO’su, 2024 yılı sonuna kadar 60.000 İsrailli işletmenin kapanmasının beklendiğini tahmin ediyor.

Hizbullah’ın saldırıları kuzeydeki yerel iş dünyasını ve eğitimi ciddi şekilde etkiledi. On binlerce yerleşimci bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah 10 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Düşmanın ekonomisini çökertme hedefimize ulaştık,” demişti.

Yemen ordusunun deniz operasyonları da ekonominin çöküşüne katkıda bulundu. Güneydeki Eilat limanı gibi önemli limanların gelirleri önemli ölçüde düştü. 2023’ün son aylarında İsrail’in GSYİH’si yaklaşık yüzde 20 oranında düştü.