Son aylarda, ultra Ortodoks ve aşırı milliyetçi Yahudiler tarafından Kudüs’teki Hıristiyan rahibelere, rahiplere ve hacılara karşı tükürme ve vandalizm de dâhil olmak üzere birçok saldırı ve taciz yaşandı.
Geçtiğimiz Pazar günü, aralarında Kudüs Belediye Başkan Yardımcısı Aryeh King’in de bulunduğu onlarca İsrailli aşırı milliyetçi, Ağlama Duvarı yakınlarında hacılar için düzenlenen bir Hristiyan dua etkinliğine karşı gösteri düzenledi. Üstelik etkinliğe katılanların çoğu ‘İsrail için dua eden’ Evanjeliklerdi.
Aşırı milliyetçi eylemciler hacılara tükürüp küfrederken ve bazılarına da fiziki şiddet uyguladı. Haaretz gazetesine göre King gösteride Hıristiyanların sadece kiliselerde ibadet özgürlüğüne sahip olması gerektiğini söyledi.
Hükümet sessiz kalarak destek veriyor
Öte yandan İsrail hükümeti saldırılar karşısında büyük ölçüde sessiz kalıyor. Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü attığı bir tweetle ‘Kudüs’te din ve ibadet özgürlüğüne yönelik her türlü ihlali’ kınarken bir gün önceki şiddetli gösteriye özel bir atıfta bulunmadı.
Axios’ta yer alan habere göre, saldırılara tepki olarak İsrail’in önde gelen Hıristiyanlık uzmanlarından biri ve geçmişte Dışişleri Bakanlığı’na danışmanlık yapmış Yisca Harani Kudüs’te akademik bir konferans düzenlemek istedi. Kudüs’te 16 Haziran’da gerçekleştirilmesi planlanan konferansın başlığı ‘Neden (bazı) Yahudiler Yahudi olmayanlara tükürüyor?’
Hıristiyan din adamlarını, yabancı diplomatları ve İsrail bakanlıkları ile Kudüs belediyesi temsilcilerini davet eden Harani, Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin kendisini arayarak konferansın adının uygunsuz olduğunu ve bu nedenle etkinliğe katılmayacaklarını söylediğini aktarıyor.
Axios’a açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, konferansa katılmama kararında ‘iç siyasi hassasiyetlerin’ rol oynadığını söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada konferansa katılmama kararının konferansın tek taraflı niteliği ve başlığı nedeniyle alındığı belirtildi. Açıklamada, “Bu kararın siyasetle hiçbir ilgisi yoktur,” denildi.
Kilise hükümeti suçluyor
Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, Mart ayında bir İtalyan gazetesine verdiği röportajda, geçmişten farklı olarak İsrail hükümetinin bakanlarına erişemediğini ve alt düzey yetkililerle konuşmak zorunda kaldığını söylemişti. Pizzaballa’ya göre bunun nedeni bazı bakanların siyasi tabanlarını üzmek istememeleri.
Kudüs’teki Benedikten Dormition Manastırı’na başkanlık eden Nikodemus Schnabel, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte Hıristiyanlara yönelik saldırıların arttığını çünkü ‘Hıristiyanlardan nefret edenlerin artık hükümette yer aldığını’ belirtmişti.
Ülke tarihinin ‘en sağcı hükümeti’ olarak nitelendirilen mevcut İsrail hükümetinde, Yahudi üstünlükçü görüşlerini dile getiren aşırı sağcı ve aşırı milliyetçi bakanlar yer alıyor. Bu aşırı sağcı partilerin destekçilerinden bazıları Hıristiyanlık karşıtı faaliyetleriyle de biliniyor.