İsrail’in El Mevasi katliamında ölü sayısı 90’ı aştı

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) pazar günü, İsrail’in yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan bir bölgeye düzenlediği saldırının ardından Gazze Şeridinin güneyindeki bir hastanede korkunç sahneler yaşandığını bildirdi.

Cumartesi günü Gazze Şeridinin güneyindeki Han Yunus’un El Mevasi bölgesini hedef alan saldırıda en az 90 kişi öldü ve yaklaşık 300 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu saldırının Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları”nın komutanı Muhammed Deyf ve yardımcısını hedef aldığını iddia etti.

Gazze’deki UNRWA İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı ve Direktörü Scott Anderson yaptığı açıklamada, “Dün Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksini ziyaret ettiğimde, Gazze’de geçirdiğim dokuz ay boyunca gördüğüm en korkunç sahnelerden bazılarına tanık oldum,” dedi.

Yeterli yatak, hijyen ekipmanı, örtü veya önlük olmadığı için birçok hastanın dezenfektan olmadan yerde tedavi edildiğini kaydeden Anderson, elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle havalandırma sistemlerinin kapatıldığını ve havanın kan kokusuyla dolduğunu belirtti.

BM yetkilisi, “Çifte ampute olan küçük çocuklar, felçli ve tedavi göremeyen çocuklar ve ebeveynlerinden ayrılmış diğerleri gördüm.  Çocuklarının hayatta olup olmadığından emin olmayan anne ve babalar da gördüm. Ebeveynler bana çocuklarının orada güvende olacağı umuduyla ‘sözde insani bölgeye’ taşındıklarını çaresizlik içinde anlattılar,” dedi.

Anderson, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ndeki sivillere insani yardım girişine yönelik kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.

Yetkili, “Siviller her zaman korunmalıdır. Acilen bir ateşkese, kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasına, Gazze halkının rahat bir nefes almasına ve iyileşmenin başlaması için anlamlı bir fırsata ihtiyacımız var,” dedi.