İsrailli askerlerden Filistinli tutsağa toplu tecavüz: Askerlere yalnızca 10 günlük ev hapsi

İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail askeri savcılığı ve savunma avukatları, Sde Teiman gözaltı kampında Filistinli bir tutsağa tecavüz etmekle suçlanan beş askerin ev hapsine alınması konusunda anlaştı.

İsrail ordu sözcüsü, beş askerin 10 gün süreyle ev hapsinde tutulmak üzere serbest bırakılacağını ve bu süre zarfında Şartlı Tahliye Servisi tarafından incelemeye sevk edileceklerini söyledi.

Önümüzdeki hafta soruşturmanın sonunda şüpheliler için iddianame hazırlanmadan önce yapılana benzer bir duruşma prosedürü uygulanacak.

Askeri savunma avukatları, davanın incelenmesinin zaman alacağı ve askerlerin kamu için bir tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle askerler için ev hapsinin uygun olduğunu savundu.

Tutukluyu tedavi eden doktor Yoel Donchin, Haaretz’e verdiği demeçte Filistinli tutsağın, “bağırsak yırtılması, anüsünde ciddi yaralanma, akciğer hasarı ve kırık kaburgalar”dan muzdarip olduğunu söyledi.

Knesset üyeleri ve İbrani medyası, tecavüz de dahil olmak üzere Hamas savaşçılarına her şeyin yapılmasının ahlaki açıdan kabul edilebilir olduğunu savunarak askerleri gözaltına aldığı için orduyu sert bir şekilde eleştirdi.

Askerleri tutuklayan askeri polis memurları ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı. İsrail’in askeri başsavcısı Tümgeneral Yifat Tomer-Yerushalmi, tutuklamalarla ilgili eleştirilere, İsrail’i uluslararası mahkemelerdeki savaş suçu suçlamalarından korumak ve ABD ve Avrupa ülkelerinden silah teslimatının devamını sağlamak için çok önemli olduklarını söyleyerek yanıt verdi.

Tomer-Yerushalmi 11 Ağustos’ta Knesset komitesine verdiği demeçte askeri adalet sisteminin bağımsızlığının “devletin uluslararası mahkemelerdeki argümanları için elzem” olduğunu söyledi.

Yetkili, “Bize mühimmat satıp satmadıkları ve tedarik edip etmedikleri sorusunun, bir şikayet aldığımızda soruşturma yapıp yapmadığımıza göre [belirlendiği] ülkeler var,” dedi.