İsrailli vekil, yerleşimcilerin “Arap-İsrailli” kadınlara saldırısını savundu

İsrailli aşırı sağcı milletvekili Limor Son Har-Melech, cuma günü Batı Şeria’da meydana gelen ve Yahudi yerleşimcilerin “yanlışlıkla” karakollarına giren “Arap-İsrailli” kadınlara saldırdığı olayı haklı buldu.

Dört Bedevi kadın ve iki yaşında bir çocuk İsrail’in güneyindeki Rahat kentinden Batı Şeria’daki Nablus’a doğru seyahat ederken yanlışlıkla Filistin kentinin üç mil (yaklaşık 5 km) güneyindeki Givat Ronen yerleşimine girdiler.

Kadınların yanlış bir dönüş yapan “İsrail vatandaşları” olduklarını açıklamaya çalışmasına rağmen yerleşimciler taş attı ve daha sonra aracı ateşe verdi. Şiddet olayında yaralanan kadınlar yerel bir hastaneye kaldırıldıktan sonra taburcu edildi.

Pazar günü, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Otzma Yehudit partisinin üyesi olan milletvekili Son Har-Melech, Knesset’in Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu’nda olay hakkında konuştu ve saldırıyı haklı çıkarır gibi göründü.

Son Har-Melech, muhalefet milletvekili Gilad Kariv’e olayın detaylarını bilmediğini, bilgilerinin basında çıkan haberlere dayandığını söyledi ve Kariv de bu bilgileri İsrailli bir ailenin ifadesinden aldığını söyledi.

Aşırı sağcı milletvekili buna karşılık olarak “Bu İsrailli bir aile değil,” dedi ve Batı Şeria’da tehditlerin gerçekleştirilmesinin kolay olduğunu ekledi.

Son Har-Melech, “Bir düşünün, bir araç İsrail plakası olmadan girdiğinde, tehlikeleri ve tehditleri biliyoruz, o zaman taviz veremeyiz,” dedi ve böyle bir olayda “casusluk veya istihbarat toplama faaliyetinin” de yaşanabileceğini ileri sürdü.

Yanlışlıkla Givat Ronen’e giren kadınlardan biri olan Nufa, yerleşimciler tarafından arabadan inmeleri yönünde talimat aldıklarını söyledi ve “Onlara İsrail vatandaşı olduğumuzu, hiçbir şey yapmadığımızı, sadece Waze yüzünden kafamızın karıştığını söyledik ama bizi duymadılar bile. Hepsi silahlıydı ve sayıları çok fazlaydı,” dedi.

Nufa, yerleşimcilerden birinin silahını küçük çocuğun kafasına dayadığını ve onları arabayı terk edip kaçmaya zorladığını söyledi. Polisi aramalarına rağmen kendilerini kurtaranların İsrail askerleri olduğunu belirtti.

İsrail polisi şiddet olayıyla ilgili olarak kimsenin gözaltına alınmadığını ya da soruşturulmadığını açıkladı.