Netanyahu: Endişelenmesi gereken ben değilim, UCM savcısı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu salı günü verdiği bir mülakatta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) başsavcısı Karim Khan’ın kendisi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emri talep ederek UCM’yi bir “kanguru mahkemesine” dönüştürdüğü iddiasında bulundu ve bundan sonra uluslararası meşruiyeti konusunda endişelenmesi gerekenin kendisi değil Khan olduğunu sözlerine ekledi.

ABC’ye konuşan Netanyahu, UCM’nin İsrail’in Gazzelileri kasıtlı olarak yiyecek ve sudan mahrum bıraktığı suçlamasını reddetti. Suçlamaları “tamamen yanlış bir suçlama” olarak nitelendiren Netanyahu, “Bu saçmalık, çirkinliğin de ötesinde,” dedi.

Netanyahu, “Şu anda Gazze’nin suyunun neredeyse yarısını sağlıyoruz, savaştan önce sadece yüzde 7’sini sağlıyorduk. 20.000 kamyonla yarım milyon tondan fazla gıda ve ilaç tedarik ettik,” iddiasında bulundu.

Netanyahu Khan’ı eleştirerek onu “İsrail’i şeytanlaştırmakla” suçladı ve “O bir suikast görevi yapıyor. İsrail’in demokratik yollarla seçilmiş liderleri ile UCM’nin potansiyel tutuklama kararlarının hedefi olan Filistinli terör örgütü Hamas’ın terörist şefleri arasında sahte bir simetri yaratıyor. Bu, 11 Eylül’den sonra George Bush için tutuklama emri çıkartıyorum ama aynı zamanda [Usame] bin Ladin için de çıkartıyorum demek gibi bir şey,” diye ekledi.

Khan’ın “dünya çapında yayılmakta olan antisemitizm ateşine benzin döktüğünü” öne süren siyonist lider, UCM savcısının “tek ve biricik Yahudi devletine saldırdığını” öne sürdü ve bu tür suçlamaların, devletler savaş kanunlarına bağlı kalsalar bile, “demokrasilerin sivil halk arasında saklanan teröristlere karşı kendilerini savunma kabiliyetlerini” ellerinden alacağını söyledi.

Netanyahu Khan’ı UCM’nin küresel statüsünü zayıflatmakla suçlayarak, “Yanlış simetri ve yanlış gerçekler yaratıyor ve uluslararası mahkemeye büyük bir haksızlık yapıyor,” dedi.

Tavsiyelerin ardından uluslararası seyahat konusunda endişeli olup olmadığı sorulan Netanyahu endişeli olmadığını söyledi. Başbakan, “Statümüz konusunda hiç endişe duymuyorum. Bence savcı kendi statüsü konusunda endişelenmeli çünkü UCM’yi gerçekten de parya bir kuruma dönüştürüyor. İnsanlar bunu ciddiye almayacaklar,” dedi.