İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefikine bomba sevkiyatını durdurmasının ardından Joe Biden’a karşı meydan okuyan bir ton kullandı.
Netanyahu, sosyal medya sitesi X’te yayınlanan video mesajında, “Eğer yalnız kalmamız gerekiyorsa, yalnız kalacağız ve dişimizle tırnağımızla savaşacağız,” dedi.
Öte yandan Netanyahu perşembe günü Merit Street Media’da yayınlanan “Dr. Phil Primetime” programında verdiği röportajda, “Joe Biden’ı uzun yıllardır, 40 yıl ve daha uzun süredir tanıyorum. Sık sık anlaşmalarımız oldu, fakat anlaşmazlıklarımız da oldu ve bunların üstesinden gelebildik. Umarım şimdi de üstesinden gelebiliriz,” dedi.
Hamas’ın kalan birliklerinin ‘işini bitirmek’ için Refah’a girmek gerektiğini savunan siyonist lider, Hamas’ın Refah’ta kalmasına izin verilmesi halinde “tekrar tekrar cinayet işleyeceğini” ileri sürdü.
Netanyahu, “Zafere ulaşmak zorundayız. Bu da tüm bu taburları yok etmemiz gerektiği anlamına geliyor ki bunu yapacağız. Bu konuda çok güçlü bir muhalefetle karşı karşıyayız ama bunun üstesinden geleceğiz,” dedi.
Netanyahu, İsrail’in herhangi bir saldırıdan önce sivillerin Refah’ı terk etmesini sağlamak için ‘elinden geleni yapacağını’ söyledi. Ayrıca ABD üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı mitinglerin “çılgınlığını” eleştiren İsrailli siyasetçi, protestocuların “soykırımı desteklediğini” ileri sürdü ve bunun “Amerikan yüksek öğreniminin üzücü durumunu” yansıttığını sözlerine ekledi.
İşgalin İsrail’e faturası ağırlaşıyor
Yedi aylık işgalin ardından 60 milyar şekele (16 milyar dolar) yükselen İsrail’in bütçe açığı, hükümetin mali durumu istikrara kavuşturmak için harekete geçmemesi halinde bu yılki hedefi aşma yolunda ilerliyor.
Perşembe günü yayınlanan Maliye Bakanlığı verileri, Nisan ayı itibariyle 12 aylık mali açığın gayri safi yurtiçi hasılanın %7’sine ulaşarak hükümetin 2024 yılı için öngördüğü %6,6’lık tahminin üzerine çıktığını gösterdi.
Harcamalar 2024’ün ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse %36 artarken, bunun yaklaşık üçte ikisi savunma harcamalarına gitti. Gelirler, çoğunlukla vergi ödemelerindeki düşüş nedeniyle %2,2 azaldı.
Savaşın mali bilançosu büyüdükçe, İsrail bu yüzyıldaki en büyük bütçe açıklarından birini verme yolunda ilerliyor. Merkez Bankası daha önce çatışmanın toplam maliyetinin 2023-2025 döneminde 255 milyar şekele ulaşacağını tahmin etmişti.
Harcama yükü İsrail para birimini baskı altında tutan faktörler arasında yer alıyor. Şekel bu hafta %0,6 düşüşle dolar başına 3,72 seviyesine gerileyerek mart başından bu yana düşüşünü yaklaşık %4,5’e çıkardı.
Maliye Bakanlığı, Hamursuz Bayramı tatili nedeniyle nisan ayından mayıs ayına kadar bazı vergi ödemelerinde yaşanan gecikmenin daha büyük bir mali açığa neden olduğunu söyledi. Bu ödemeler zamanında yapılmış olsaydı, son açık GSYİH’nin tahmini %6,7’sine ulaşacaktı.