The Guardian: İsrail askerleri Gazze’deki hastanelerden yaralı sivilleri kaçırıp gözaltı kampına götürüyor

İngiliz The Guardian gazetesinin 24 Mayıs tarihli haberine göre, İsrail ordusu yaralı Filistinli sivilleri Gazze’deki hastanelerden kaçırarak Nakab’daki bir gözaltı kampına götürüyor ve burada yataklara zincirlenerek, çoğu zaman ağrı kesici verilmeden büyük ameliyatlar geçirmeye zorlanıyor.

“Sde Teiman” isimli gözaltı kampından bir kaynak, The Guardian’a bazı hastaların Gazze’deki hastanelerden İsrail güçleri tarafından kaçırıldıktan sonra geldiğini söyledi. Kaynak, “Bunlar Gazze’deki hastanelerde tedavi görürken İsrail ordusu tarafından yakalanıp buraya getirilen hastalardı. Uzuvları ve enfekte olmuş yaraları vardı. Acı içinde inliyorlardı,” dedi.

Kaynak, toplama kampındaki sahra hastanesinin, ameliyat masası olmadığı için hastaların sedye üzerinde ameliyat edildiği bir acil servis de dahil olmak üzere çadırlardan oluştuğunu anlattı. Hastalar yataklara kelepçeleniyor, çocuk bezi giydiriliyor ve gözleri bağlanıyordu.

Bir vakada, bir tutuklunun eli “kelepçe yaraları nedeniyle bilekleri kangren olduğu için” kesilmişti.

The Guardian’a konuşan ikinci bir kaynak ise, “Toplamda yaklaşık 15 hasta vardı, hepsi kelepçeliydi ve gözleri bağlıydı. Çıplaktılar, çocuk bezi giyiyorlardı ve üzerleri battaniyelerle örtülüydü. Çoğunun bariz savaş yaralanmaları olduğu görülüyordu; bazıları ampütasyon geçirmiş, diğerleri ise büyük karın veya göğüs ameliyatı geçirmişti. Çocuk bezi dışında neredeyse çıplaktılar,” dedi.

Kaynak, bir hastanın herhangi bir ağrı kesici olmadan acı verici tıbbi işlemlerden geçtiğine tanık olduğunu söyledi. Kampın diğer bölümünde ise kaynaklar Gazze’den gelen 200 kadar Filistinli tutuklunun ağır fiziksel kısıtlamalar altında kafeslerde tutulduğunu söyledi.

Kaynak, “Tutuklular bir tür kafes içinde, gözleri bağlı ve elleri kelepçeli olarak tutuluyor. Biri konuşur ya da hareket ederse hemen susturuluyor ya da elleri başlarının üzerinde ve kelepçeli olarak bir saate kadar ayakta durmaya zorlanıyorlar. Eğer ellerini yukarıda tutamazlarsa, askerler kelepçeleri kafesin parmaklıklarına takıyor. Gözaltına alınanların çoğunun yaraları enfeksiyon kapmış ve uygun şekilde tedavi edilmiyordu,” dedi.

Kaynak, İsrail ordusunun elinde tutukluların Hamas üyesi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını iddia etti. Bazı mahkûmlar sürekli olarak neden orada olduklarını soruyordu. Kaynağa göre, çoğu şüpheli olarak kabul edildi ve bazıları serbest bırakıldı. Kaynak, “Ama resmi olarak suçlanmamışlardı. Burası bir tür filtreleme kampıydı, geçici bir gözaltıydı,” dedi.