Yedioth Ahronoth: Yatırımcılar İsrail’den çekiliyor

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrailli üst düzey bir banka yöneticisi, Gazze’de devam eden savaşın yatırımcıların fonlarını İsrail ekonomisinden çekmesine neden olduğunu söyledi.

Yönetici, miktarın muhtemelen milyarlarca şekel olduğunu söyledi ve İsrail tahvillerinin alımında önemli bir düşüş olduğunu ve bunun uzun yıllardır görmediği bir olgu olduğunu belirtti.

Yetkili, “Ekonomik olarak istenmeyen, bazı bölgelerde neredeyse parya haline geliyoruz. Uluslararası kuruluşlar İsrailli şirketlere ve fabrikalara gayrı resmi boykot uygulayıp buraya yatırım yapmaktan kaçındıkları için pek çok şirket risk altında,” dedi.

Savaşın ne kadar süreceği konusundaki belirsizlik de yatırımcılar için endişe kaynağı. Gazze’ye yönelik saldırılar sekizinci ayına girdi ve Hamas’ın yenilgiye uğratılmasında şu ana kadar çok az başarı elde edildi.

Üst düzey bir bankacılık yetkilisi, “Hükümet, ticari kuruluşları İsrail ekonomisinin istikrarına yönelik gerçek bir tehdit haline gelebilecek bu durumdan kurtarmak için derhal bir acil durum planı geliştirmelidir. Savaş zamanlarında sadece Sinvar gibi figürleri ortadan kaldırmaya yönelik stratejilere değil, ki bu da önemli, İsrail’in bazı büyük ekonomik işletmelerinin yanı sıra küçük işletmeleri de korumaya ve ayakta tutmaya yönelik stratejilere ihtiyacımız var,” diye konuştu.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu Başkanı Seffy Zinger de endişelerini dile getirerek, “Savaştan önce bile İsrail’deki yabancı yatırımlarda bir düşüş vardı. Savaş bu eğilimi hızlandırdı,” dedi.

Zinger’in bildirdiğine göre babancı yatırımcılar savaşın başlangıcından bu yana İsrail borsasından 34 milyar şekelin üzerinde para çekti: hisse senetlerinden 8 milyar, devlet tahvillerinden 14 milyar, kısa vadeli kredilerden 6 milyar ve şirket tahvillerinden 5 milyar.

Zinger, bu yükün büyük bir kısmını İsrailli kurumsal yatırımcıların üstlendiğine dikkat çekti.