Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Mart ayı sonunda Türkiye tarafından engellenen Ceyhan’dan ham petrol akışının bu hafta yeniden başlayabileceğini umduğunu söyledi.
Bağdat petrol akışının yeniden başlaması için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle geçici bir anlaşma yapmış olsa da Türkiye’nin onayını henüz alabilmiş değil.
Ankara’nın, Ceyhan’dan geçmişte yapılan ihracatla ilgili olarak Bağdat’a 1,5 milyar dolar borcu olduğuna dair uluslararası hukuk kararını müzakere etmek istediği belirtiliyor.
Uluslararası bir ticaret mahkemesinin Kürt bölgesinden gelen petrolün Bağdat’ın onayı olmadan Ceyhan’dan sevk edilmemesi gerektiğini söylemesinin ardından Ankara 25 Mart’ta boru hattındaki akışı durdurmuştu.
Bağdat, bu ayın başlarında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odasının 1,5 milyar dolarlık kararının uygulanması için bir ABD mahkemesine başvurdu. Ayrıca ICC’de de Türkiye’ye karşı ayrı bir tahkim davası bulunuyor.
IKBY Ceyhan’dan günde 400.000 varil kadar ihracat yaparken, federal hükümet için bu rakam 75.000 varil.
IKBY’deki kaynaklar, ülkeden pompalanan günlük 4,4 milyon varil petrolün yaklaşık %10’unu oluşturuyor.
Irak petrolünün çoğu Basra Körfezi’ndeki güney terminallerinden ihraç ediliyor.
Aralarında Norveçli DNO ASA ve Londra borsasında işlem gören Genel Energy’nin de bulunduğu Kürdistan’da faaliyet gösteren batılı petrol şirketlerinin hisseleri kapanma başladığından bu yana dalgalandı.
Çoğu şirket, depolama alanları azaldığı için kuyularını kapattı.