Haşd eş-Şaabi: Kürt bölgesine girişimiz Peşmerge ile koordine edildi

Rûdaw’de yer alan habere göre bir Halk Seferberlik Güçleri (Haşd eş-Şaabi) komutanı pazar günü yaptığı açıklamada, birliklerinin Kürtlerin kontrolündeki bir petrol sahasına girişinin Peşmerge ile koordine edildiğini söylerken, bazı Kürt yetkililer ve Peşmerge güçleri kendilerine bilgi verilmediğini belirterek bu iddiayı yalanladı.

Haşd eş-Şaabi’ye bağlı bir birliğin pazar günü Kürtlerin kontrolünde olan fakat tartışmalı Kifri ilçesine bağlı Kulajo kasabası yakınlarındaki Qamar petrol sahasına girmesi, Kürt yetkililerin endişelenmesine yol açarken, birliğin buldozerler de dahil olmak üzere yaklaşık 400 araçla geldiğini bildirdi.

Haşd’ın Diyala operasyonları komutanı Talib el-Mussavi Rûdaw’a yaptığı açıklamada, insansız hava araçlarından elde ettikleri IŞİD varlığına ilişkin istihbarata atıfta bulunarak, “Bölgede bu operasyonu Peşmerge güçleriyle koordineli olarak gerçekleştirdik,” dedi.

Fakat adının açıklanmasını istemeyen bir petrol ve gaz polisi yetkilisi Rûdaw’a IŞİD’in varlığına dair iddiaların Peşmerge güçlerinin Kürtlerin elindeki tartışmalı bölgelerde kontrolü genişletmek için bir bahane olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan bir Peşmerge yetkilisi, Haşd’ın güvenlik genel müdürü Seyyid Talib’in, güçlerin bölgeye geçici olarak intikal edeceği konusunda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani’yi bilgilendirdiğini iddia ettiğini söyledi.

KYB ise, Haşd el-Şaabi operasyonunun bölgedeki resmi güçlere haber verilmeden yapıldığını belirterek, “Peşmerge ve bölgedeki güvenlik kurumları bilgilendirilmeli ve operasyon koordinasyon içinde yapılmalıydı,” dedi.

Peşmerge yetkililerine göre Irak ordusu da Haşd savaşçılarının bölgeye doğru hareket ettiğinden habersizdi.

Peşmerge yetkililerine göre daha sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ile Bağdat’taki ilgili makamlar arasında yapılan görüşmelerin ardından Haşd el-Şaabi güçleri bölgeden çekilmeye başladı.

Kifri ilçesine bağlı Kulajo, Irak ve Kürt kontrolündeki bölgeler arasındaki ayrım hattı.