Irak’tan çelişkili “Türk İHA’sı” açıklamaları

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türk hükümetinin perşembe günü Irak ordusunun kuzeydeki Kerkük kentinde bir insansız hava aracını düşürmesiyle ilgili ayrıntıları elde etmek için Iraklı yetkililerle koordinasyon halinde olduğunu söyledi. Bağdat, insansız hava aracının Ankara’ya ait olduğunu söyledi. 

Sözcü Öncü Keçeli, Irak güçlerinin Kerkük’te bir Türk insansız hava aracının düştüğünü açıklamasından saatler sonra X’te yaptığı paylaşımda, “Olayın tüm ayrıntılarının aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon kurulmuştur,” dedi.

Irak’tan ise olayla ilgili çelişkili açıklamalar geldi. Kerkük hava savunma komutan yardımcısı Abdüsselam Ramazan olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Irak hava savunma ekipleri Süleymaniye yönünden gelen bir Türk insansız hava aracını düşürdü,” demişti.

Fakat Rûdaw’ın aktardığına göre Irak’ın güvenlik medya bölümü daha sonra yaptığı açıklamada Türk insansız hava aracını neyin düşürdüğünün henüz bilinmediğini belirtti.

İHA’nın sabah 9:30’da Kerkük semalarında görüldüğünü fakat “saat 10:30’da şehir içinde düştüğünün gözlemlendiğini” belirten medya bölümü, “düşme nedenlerini ve olayın koşullarını belirlemek” için teknik bir ekip oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Medya bölümünün bildirdiğine göre insansız hava aracı hükümet binaları, önemli ekonomik merkezler ve IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki küresel koalisyonun bulunduğu hassas bir bölge üzerinde uçuyordu.