Reisi, Abdullahiyan ve diğer İranlı yetkililer hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kuzeybatıdaki Doğu Azerbaycan eyaletinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter Pazar günü Doğu Azarbeycan Eyaletindeki Varzakan ve Colfa şehirleri arasında yer alan Dizmar ormanında düştü.

Helikopter Reisi ve Emir Abdullahiyan’ın yanı sıra, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Seyyid Muhammad Ali Haşim ve cumhurbaşkanının koruma ekibinin bir üyesi Mehdi Musavi’yi taşıyordu. Helikopterin pilotu, yardımcı pilotu ve mürettebatı da helikopterde bulunan diğer kişiler arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyet Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Aras Nehri üzerindeki bir barajın açılış töreninden dönüyordu.

Reisi ve ekibinin hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından kabine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Mohber başkanlığında acil bir oturum düzenledi.

İran hükümeti ‘kesintisiz’ çalışacağını söyledi

Press TV’de yer alan habere göre kabine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarının ölümü dolayısıyla İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ve İran milletine başsağlığı diledi.

“Vefalı, kadirşinas ve aziz İran milletine”, Cumhurbaşkanı Reisi’nin yolunun devam edeceği ve ülke işlerinin idaresinde en ufak bir aksaklığa dahi mahal verilmeyeceği teminatı verildi.

Ayetullah Hamaney Pazar günü yaptığı açıklamada ulusun endişe ya da kaygı duymaması gerektiğini çünkü “ülke işlerinde hiçbir aksama olmayacağını” söyledi.

İran Kızılay Derneği Başkanı Pir-Hüseyin Kolivand Pazartesi sabahı erken saatlerde televizyonda yaptığı açıklamada kurtarma ekiplerinin helikopterin enkazının yerini tespit ettiğini söyledi.

Kolivand daha sonra İran İslam Cumhuriyeti Haber Ağı’na (IRINN) yaptığı açıklamada kurbanları arama çalışmalarının tamamlandığını ve naaşların eyalet başkenti Tebriz’e nakledildiğini söyledi.