İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat The Telegraph’a verdiği demeçte, İran’ın şu anda İsrail füze saldırıları için ‘meşru bir hedef’ olduğunu ve Tahran’la topyekün bir savaş olasılığının arttığını söyledi.
Barkat, Batı Şeria’daki Filistinlilerin bir daha asla ülkede çalışmasına izin verilmeyeceğini ve yerlerine çeyrek milyondan fazla ithal yabancı işçinin geçeceğini söyledi. Bakan, “Filistinli çalışanlarla işimiz bitti. Bunun arkasındaki mantık çok basit: sadece barışçıl ülkelerden gelen yabancı çalışanlar istiyoruz. Düşmanlardan çalışanlar istemiyoruz,” dedi.
Bakan ayrıca Gazze’deki savaşın ‘yeterince agresif bir şekilde’ yürütülmediğinden de şikayet etti. İsrail kamuoyunda ‘büyük bir sağa kayış’ olduğunu savunan Barkar, artık ‘naifliğin kalmadığını’ söyledi.
İktidardaki Likud partisinin lideri olarak Binyamin Netanyahu’nun yerini alabileceği söylenen Barkat, İsrail’in çatışmanın günlük 1 milyar şekel (270,6 milyon dolar) maliyetine rağmen savaşmaya devam edebileceğini ve Lübnan ile yeni bir cephe açabileceğini savundu.
“Kriz ne kadar büyük olursa olsun, aynı zamanda gerçekten büyük bir fırsat,” diyen bakan, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin ‘küresel cihatçılıkla mücadele etmek’ için İsrail’in teknik uzmanlığına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
İran’ı ‘yılanın başı’ olarak nitelendiren İsrailli bakan, “Benim tavsiyem, Başkan Kennedy’nin Küba füze krizinde kullandığı stratejiyi benimsemek. O zaman onun temel olarak söylediği şey, Küba’dan gelen bir füzenin Moskova’ya bir füzeyle cevap vereceğiydi,” dedi.
İsrail’in İran’la ‘görülmemiş bir hesabı’ olduğunu da ileri süren Barkat, “İran paçayı sıyırmayacak. İsrail’i yok etmek istediklerini söylediklerinde onlara inanıyoruz. 7 Ekim’den öğrendiğimiz şey … başka bir Holokost’a izin vermeyeceğimizdir,” iddiasında bulundu.
Barkat, ‘Hizbullah tehdidinin ortadan kaldırılması gerektiğini’ söylerken ikinci bir savaşı mali olarak kaldırabileceklerini savundu.