Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) en önde gelen beş ülkesi yıllar içinde Afrika’ya 100 milyar doların üzerinde yatırım yaptı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu konuda başı çekiyor.
Londra merkezli emlak danışmanlık şirketi Knight Frank LLP tarafından hazırlanan raporda, ilk beş KİK ülkesinin Afrika kıtasındaki doğrudan yabancı yatırımlarının (DYY) en az 101 milyar dolar olduğu ortaya konuluyor.
Rapor, beş KİK ülkesi tarafından yapılan yatırım sayısına göre belirli sektörleri sıralarken, finansal hizmetler 149, taşımacılık ve depolama 84, çevre teknolojisi 64, ICT ve elektronik 49 ve inşaat 47. sırada yer aldı.
Bu sektörlerde BAE 59,4 milyar dolarlık yatırımla açık ara en büyük katkıyı yapan ülke olurken, onu 25,6 milyar dolarla Suudi Arabistan, 7,2 milyar dolarla Katar, 5 milyar dolarla Kuveyt ve 4,2 milyar dolarla Bahreyn takip etti.
BAE Dış Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan son verilere atıfta bulunulan raporda, BAE ile Arap olmayan altı Afrika ülkesi, Angola, Kenya, Nijerya, Etiyopya, Güney Afrika ve Tanzanya arasındaki toplam ticaret hacminin 2020 yılında 8 milyar doları aştığı belirtildi. Bunu 2021 yılında, en önemlisi Mısır’daki Agtech Park olmak üzere 5,6 milyar dolar değerinde 71 proje daha takip etti.
Raporda, “BAE özellikle altyapı, enerji, ulaşım, lojistik ve teknoloji gibi yüksek büyüme oranına sahip sektörlere odaklanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz on yıl içinde BAE, KİK ülkeleri arasında Afrika’daki en büyük yatırımcılardan biri olarak ortaya çıkmıştır. FDI Markets’a göre BAE aynı zamanda küresel çapta dördüncü en büyük yatırımcıdır,” deniyor.
Geçtiğimiz on yıl boyunca Emirlikler, deniz yollarının kontrolünü ele geçirmek için Afrika’da özellikle limanların kurulması, inşası ve yenilenmesi konusunda yoğun bir yatırım hamlesi başlattı. Bu rotalardan biri de Abu Dabi’nin Somali, Cibuti, Eritre ve Sudan’daki limanlar aracılığıyla varlığını istikrarlı bir şekilde geliştirdiği Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı’na uzanan rota.