Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan, Gazze savaşıyla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle vatandaşlarını tutuklamaya hız verirken, ‘Filistin devletini kabul etmesi’ halinde İsrail ile resmi diplomatik ilişkileri tesis etmeye hazır olduğunun sinyallerini veriyor.
Haberde, Riyad merkezli diplomatlara ve insan hakları gruplarına göre son tutuklamaların, özellikle 7 Ekim ve sonrasındaki gelişmelerle bağlantılı ‘güvenlik kaygılarından’ kaynaklandığı aktarılıyor.
Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kişiler, Suudi Arabistan ile Mısır ve Ürdün gibi Amerikan müttefiklerinin, ‘İran ve İslamcı grupların bu çatışmayı kullanarak bir ayaklanma dalgası ‘başlatabileceğinden korkarak dünya çapındaki İsrail karşıtı eğilimden endişe duyduklarını söyledi.
Suudi Arabistan içinde ve dışında konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilere göre son gözaltılar arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın gündeminin temel taşlarından biri olan Vizyon 2030 ekonomik dönüşüm planına dahil olan bir şirketin yöneticisi de bulunuyor. Gözaltına alınan kişinin Gazze çatışmasıyla ilgili görüşlerinin yetkililer tarafından ‘kışkırtıcı’ olarak değerlendirildiğini söylediler.
‘İsrail’in asla affedilmemesi’ gerektiğini söyleyen bir medya figürünün de tutuklandığını belirten kişiler, krallıktaki Amerikan fast food restoranlarının boykot edilmesi çağrısında bulunan bir kişinin de tutuklandığını söyledi. Söz konusu kişiler ne kendilerinin ne de tutuklananların kimliklerinin açıklanmaması koşuluyla bilgi paylaştı.
‘Suudi hükümetinin düşüncelerine aşina’ olan bir kişi tutuklamaları kabul etti ve 7 Ekim sonrası ‘yüksek düzeyde bir uyanıklık’ ve yetkililerin insanları savaş hakkında’ ulusal güvenliği etkileyebilecek çevrimiçi açıklamalar’ yapmaktan caydırma arzusu olarak nitelendirdi.
Habere göre Suudi Arabistan’ın 7 Ekim’den bu yana tutukladığı kişi sayısına ilişkin kesin rakamlar yok. Savaş öncesi bir internet paylaşımı nedeniyle Riyad’ın güneyindeki bir hapishanede tutulan bir aile üyesini düzenli olarak ziyaret eden bir Suudi, akrabasının kendisine son altı ay içinde maksimum güvenlikli tesisteki mahkum sayısında önemli bir artış olduğunu söylediğini aktardı.
Suudi başkentindeki bazı diplomatlar ve insan hakları örgütleri de 7 Ekim’den bu yana sosyal medya bağlantılı tutuklamalardaki artışı takip ettiklerini söyledi.
Bu kişilerin söylediklerine göre tutuklama nedenleri arasında hayat pahalılığı gibi diğer Suudi iç meseleleri ya da krallığı ya da liderliğini eleştiren yorumlar da yer alıyor.
Uluslararası Af Örgütü ve Suudi haklar grubu ALQST, Suudi fitness eğitmeni ve kadın hakları aktivisti Manahel El-Uteybe’nin, kadınlar için daha fazla özgürlük talep eden sosyal medya paylaşımları ve geleneksel pelerini olmadan kamusal alanlarda kendisini gösteren videoları nedeniyle ocak ayında 11 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve ‘terör’ ile suçlandığını söyledi.