Suudi Arabistan, dünyanın en çok ziyaret edilen destinasyonlarından biri olma planlarının mali yükünü paylaşmaya çalışırken, turizm endüstrisine 80 milyar dolarlık özel yatırım çekmeye çalışıyor.
Turizm Bakanı Ahmed El Hatib pazar günü Riyad’da Bloomberg’e verdiği bir röportajda, “Özel sektörün yatırımın çoğunluğunu temsil etmesini istiyorum,” dedi ve hedefin 2030 yılına kadar 60 milyar ila 80 milyar dolar toplamak olduğunu da sözlerine ekledi.
Hükümet, Suudi Arabistan’ı metal madenciliğinden spor etkinliklerine kadar her alanda önemli bir merkez haline gelmeyi içeren ‘petrol sonrası’ bir geleceğe hazırlarken, önümüzdeki on yılda turizme yaklaşık 800 milyar dolar harcamayı planlıyor. Hedef, 2030 yılına kadar yılda 150 milyon turiste sahip olmak.
2023’te Suudi Arabistan, çoğu yerli olmak üzere 100 milyon turist kaydetti. Uluslararası ziyaretçiler yaklaşık 27 milyondu ve gelenlerin bir kısmı dini veya iş seyahatleriyle ilgiliydi. Özellikle Riyad’ın hâlâ inşaat için önemli bir ülke olması nedeniyle boş zaman gezilerinin sadece küçük bir yüzdeyi oluşturduğu düşünülüyor.
Suudi Arabistan, uluslararası turizm rakamlarını artırmak için Hindistan ve Çin’deki orta sınıf nüfusa güveniyor ve Britanya’yı da çekici bir pazar olarak görüyor. Bakan Hatib, Fransa ve Almanya’dan da beklentiler olduğunu, fakat sekiz saatten fazla daha uzun mesafeli uçuşlar gerektiren destinasyonların zorlu olmaya devam ettiğini söyledi.
Yapılan açıklamaya göre, Turizm Bakanlığının bu hafta giriş engellerini azaltmak da dahil olmak üzere yatırım sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni bir program başlatmasının ardından özel yatırımlardan yaklaşık 11 milyar dolar gelebilir.
2026’ya kadar her yıl bütçe açığı vermesi öngörülen Suudi Arabistan, finansman gereksinimlerini ve ekonominin aşırı ısınma riskini göz önünde bulundurarak bazı projelerin erteleneceğini söyledi.