Alman istihbaratı 7 Ekim’den bu yana ikinci kez Hizbullah’la görüştü

Lübnan gazetesi El-Ahbar’ın 2 Temmuz tarihli haberine göre , Almanya Dış İstihbarat Direktör Yardımcısı Uli Diyal geçtiğimiz günlerde Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım ile bir araya geldi. Görüşme bu yılın başından beri ikili arasında gerçekleşen ikinci görüşme oldu.

El Ahbar’a göre Diyal cumartesi günü Beyrut’u ziyaret ederek Kasım ile görüştü ve ertesi gün diğer Lübnanlı yetkililerle görüşmeden Berlin’e döndü. El Ahbar’a konuşan kaynaklar, “Görüşmenin atmosferi olumluydu,” dedi.

Kaynaklar iki tarafın da Gazze Şeridi ve Güney Lübnan’daki durumla ilgili görüşlerini aktardığını sözlerine ekledi. Alman istihbarat şefinin, Batılı elçilerin Lübnanlı yetkililerle görüşmelerinde adet olduğu üzere herhangi bir tehdit mesajı ya da kapsamlı bir girişim taşımadığını da vurguladılar.

Ziyaret, Kasım ve Diyal arasındaki ilk görüşmenin devamı niteliğinde olmasının yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un geçen hafta Beyrut’a yaptığı ziyareti de tamamlayıcı nitelikteydi. Ziyareti sırasında Lübnanlı yetkililerle bir araya gelen Baerbock, Lübnan’ın güney sınırında gerilimin azaltılmasının önemini vurguladı. Baerbock ayrıca Hizbullah ve İsrail arasında topyekûn bir savaşın patlak vermesini önlemek için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

El Ahbar’a konuşan kaynaklara göre Diyal ve Kasım arasındaki görüşmede Hizbullah’ın ikinci adamı, “Direnişin ilan ettiği pozisyondan ya da geçen ocak ayındaki bir önceki görüşmedeki pozisyonundan farklı bir şey söylemedi… Güneyde herhangi bir ateşkes tartışmasının Gazze’deki Filistin direnişi tarafından kabul edilen bir ateşkese bağlı olduğunu ve Batılı ülkelerin büyük bir savaşın patlak vermesinden korkmaları halinde İsrail’e Gazze’ye yönelik savaşını durdurması için baskı yapmaları gerektiğini yineledi.”

El Ahbar’ın kaynaklarına göre Kasım, “Düşmanın kapsamlı savaş tehditleri güçlü ve hazırlıklı olan direnişi korkutmuyor ve gösterdiği güç Lübnan’a yönelik bir savaşı engelliyor,” diye ekledi.

Görüşmede ayrıca Almanya’da yakın zamanda Hizbullah’a üye olmak ya da Hizbullah için çalışmak suçlamasıyla gözaltına alınan Lübnan vatandaşları konusunun da ele alındığı bildirildi. Diyal bu konunun Almanya’da yargının elinde olduğunu ve istihbaratın yetki alanına girmediğini söyledi.

Kasım Diyal ile ocak ayında da bir araya gelmişti. O dönemde El Ahbar, “Almanların direnişi operasyonlarını durdurmaya ya da [Lübnan ve Filistin] cephelerini ayırma fikrini desteklemeye ikna edemediğini” bildirmişti.