El Ahbar: Amos Hochstein, “diplomatik dezenformasyon kampanyası” ile Lübnanlı yetkilileri yanılttı

Lübnan gazetesi El Ahbar’ın 1 Ağustos tarihli haberine göre Beyaz Saray Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein “diplomatik bir dezenformasyon kampanyası” yürüttü ve Lübnanlı yetkilileri İsrail’in Lübnan’ın başkentine ya da güney banliyölerine saldırmayacağı konusunda yanılttı.

Habere göre Hochstein Beyrut’taki yetkilileri İsrail saldırısının Beyrut’un dışında ve banliyölerde olacağı konusunda bilgilendirdi. Bu bilgiyi “Amerikan diplomasisinin başarısı” olarak adlandırdığı bir şekilde sızdırmakta ısrar etti diyen gazete, ABD’li yetkilinin Lübnan devletiyle yaptığı görüşmeleri bir “aldatma operasyonu” olarak nitelendirdi.

Habere göre Hochstein Lübnanlı yetkililerden, Tel Aviv’in gerilimi tırmandırmak için Hizbullah’ın üzerine attığı geçen hafta sonu Mecdel Şems’e düzenlenen saldırıya karşılık olarak Hizbullah’ın olası bir İsrail saldırısına karşılık vermeyeceğine dair garanti almaya çalışıyordu.

Gazeteye göre Hochstein, cumartesi günü işgal altındaki Golan Tepeleri’nde yaşanan ölümlerin ardından Washington’un Beyrut’la temas kurmasına öncülük eden ilk isimdi ve “olayda Hizbullah’ın sorumluluğunun tartışmaya açık olmadığını” söyledi.

Bu görüş, ölümlere bir İsrail Demir Kubbe önleyicisinin neden olduğuna dair görgü tanığı anlatımlarına ve Tel Aviv’in anlatısında ortaya çıkmaya devam eden tutarsızlıklara rağmen dile getiriliyor.

Haberde, “Hochstein, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Necip Mikati ile iletişim kurarak, ülkesinin gerilimi önlemek ve İsrail’i [Beyrut’a saldırıp sivilleri öldürmemeye] ikna etmek için büyük çaba sarf ettiğini belirterek bir aldatma politikası uyguladı,” deniyor.

El Ahbar’a göre Hochstein, havaalanını, banliyöleri ya da Beyrut’u hedef almanın “kırmızı çizgi” olduğunu Lübnanlı muhataplarına bildirildi.

ABD’li temsilci, Lübnanlı yetkilileri Hizbullah’a İsrail’in başlatabileceği herhangi bir saldırıyı “sineye çekmesi” için baskı yapmaya çağırdı ve ayrıca ABD’nin Lübnan cephesini Gazze’den ayırma önerisini yeniledi. ABD elçisi savaşın başından bu yana Hizbullah’ın Litani Nehri’nin gerisine çekilmesini ve böylece yerleşimcilerin İsrail’in kuzeyine dönebilmesini sağlamaya çalışıyor.

Fakat Hizbullah, Gazze savaşı sona erene kadar operasyonlarını durdurmayacağını ve bu koşul yerine getirilene kadar sınır durumunun görüşülmeyeceğini açıkladı.