Filistinli direniş gruplarının başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail’in Gazze’yi karadan işgal etmeyi deneyip denemeyeceğine ilişkin belirsizlik sürüyor.
Jerusalem Post (JP) gazetesinde yayınlanan bir değerlendirmede, geçen hafta Gazze işgalinin elinin kulağında görüldüğünü, Pazartesi itibariyle ise bu olasılığın azalmaya başladığı vurgulanıyor.
Bu gecikmeye bir dizi faktör neden olmuş gibi görünse de JP’ye konuşan kaynaklar, bu faktörlerden birinin Hizbullah’ın kuzeyde İsrail Savunma Kuvvetlerine (IDF) karşı tam bir cephe açmak için IDF kara kuvvetlerinin çoğunun Gazze’ye yerleşmesini beklediği yönündeki endişenin artması olduğunu söyledi.
Buna göre, Hizbullah’ın Cumartesi sabahı savaşın başlangıcında çatışmaya girmemesi ve İsrail’e yönelik saldırılarını oldukça düşük bir eşikte tutması, ‘caydırıldığını’ kanıtlamıyor. Aksine bunlar, Hamas’ın güneyde yaptığına benzer şekilde, IDF’yi ‘sahte bir güvenlik’ duygusuna çekmek için özenle hazırlanmış bir oyunun parçası.
Bu tür şüpheleri aktaran kaynaklar, İsrail istihbaratı ve siyasi karar alıcıların, güneyde Hamas’la yaşananlardan sonra, ‘düşmanın niyetlerine ilişkin değerlendirmelerinde yeni bir alçakgönüllülük seviyesine’ sahip olmaları gerektiğini belirtiyor.
JP’ye göre bu durum İsrail’in Gazze’yi işgal etmesini engellemeyecek fakat Hizbullah’ın niyetlerine ilişkin işaretleri daha iyi değerlendirmek ve ‘en kötüsünün’ gerçekleşmesi ihtimaline karşı kuzey kuvvetlerini daha fazla takviye etmek için zaman kazanmasına neden olmuş olabilir.
JP, “Başka bir deyişle, IDF’nin yaşadığı onca çatışma ‘raunduna’ rağmen, büyük kara işgali operasyonları yürütme becerisi konusunda kendine fazla güvenmemesi gerekir,” diye yazıyor.
JP’ye göre, bu savaşı Hamas’ın başlattığı düşünüldüğünde, stratejik bir ‘sürpriz’ yapmak imkansız olsa da IDF Hamas’a karşı en azından ‘taktiksel bir sürpriz’ yapmak istiyor ve bu da planlama gerektiriyor.
JP’nin analizine göre sivil kayıplardan kaçınmak için ABD’nin baskısı, Gazze’deki İsrailli rehinelerle ilgili iç kamuoyu kaygıları ve Filistinlilerin tahliyesi için daha fazla zaman tanınması geciktirici diğer faktörler olabilir.
Gazeteye göre bir başka faktör de ABD ve dünyanın bugüne kadar verdiği tepki. Şu anda İsrail batıdan büyük bir destek görüyor ve Hamas ile başa çıkmak için daha fazla zamanı varmış gibi hissediyor. Fakat JP, işgal başladığında ölü sayısı arttıkça ABD’nin ve diğer ülkelerin işgali durdurma baskısının artacağını öne sürüyor.
Ayrıca, JP’nin kaynaklarına göre, İsrail Hamas’ı işgal sonucunda devirse bile sonrasında Gazzeye ne olacağına henüz kimse karar vermiş değil.