Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 2 Ekim’de yaptığı konuşmada ABD yaptırımlarının kaldırılmasının yüz binlerce Suriyeli sığınmacının Lübnan’a geri dönmesine olanak sağlayacağını söyledi.
“Suriye’den göçün Lübnan’ın varlığını tehdit ettiğine inananlar Washington’a Sezar Yasasının iptal edilmesinin Lübnan’ı kurtaracağını söylemelidir,” diyen Nasrallah, Sezar Yasasının iptal iptal edilmesi durumunda ‘yüz binlerce Suriyeli sığınmacının vatanlarına geri döneceğini’ savundu.
Hizbullah lideri ayrıca ABD’nin ‘Suriyeli sığınmacı krizinin arkasındaki birincil suçlu’ olduğunu ve Suriyelilerin yerlerinden edilmesinin ardında Washington’un ülkedeki ‘terör savaşının’ yattığını söyledi.
Nasrallah, ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea’ya atıfta bulunarak, “ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Lübnanlı güvenlik şeflerini, herhangi bir Suriyelinin ülkelerine geri dönmesi için emir verip vermedikleri konusunda sorguluyor… [Onlar da] yaptırım korkusuyla onun kaba sorularına cevap veriyorlar,” iddiasında bulundu.
Lübnanlı yetkililer son iki yıldır Beyrut ve Şam arasındaki mülteci geri dönüş sürecine ABD’nin müdahalesinden giderek daha fazla şikâyet ederken, bazıları Washington ve AB’nin ‘siyasi nedenlerle’ sığınmacıların Suriye’ye geri dönüşünü yasakladığını öne sürüyor.
Nasrallah, 2019’dan bu yana herhangi bir kuruluşun Şam’la iş yapmasını kesin olarak yasaklayan bir yaptırım paketi olan Sezar Yasasından önce, çok sayıda uluslararası şirket ve devletin Suriye’de önemli yatırımlar yapmaya hazırlandığını, bunun da daha fazla Suriyelinin ülkelerini terk etmesini önleyeceğini ve yerinden edilmiş Suriyelilerin geri dönüşünü teşvik edeceğini sözlerine ekledi.
Nasrallah ayrıca mültecilerin Avrupa’ya düzenli biçimde ölümle sonuçlanan tehlikeli derme çatma teknelerle değil, gemilerle güvenli bir şekilde deniz yoluyla seyahat etmelerine izin verilmesi fikrini ortaya attı ve bunun Lübnan’a Avrupa ülkeleri üzerinde bir koz vereceğini öne sürdü.
Direniş lideri, “Bu, Avrupalıları çaresizlik içinde Beyrut’a gelmeye ve bize ‘Avrupa’ya yönelik bu göçün durması için neye ihtiyacınız var?’ diye sormaya zorlayacaktır,” iddiasında bulundu.
Lübnanlı yetkililer geçtiğimiz günlerde mültecileri son derece tehlikeli ve düzensiz yolculuklarla Kıbrıs’a taşımaya çalışan birkaç gemiyi durdurdu. Bu girişimler, 2019 yılında Lübnan ekonomisinin çöküşünden bu yana son yıllarda artış gösterdi.
Nasrallah konuşmasında ayrıca, İsrail’in Lübnan’ın egemenliğini sürekli ihlal etmesi nedeniyle son zamanlarda gerginliğin arttığı İsrail ile güney sınırını belirlemenin Lübnan hükümetinin görevi olduğunu vurguladı.
“İsrail ile kara sınırını belirlemek Lübnan devletinin sorumluluğudur,” diyen Nasrallah, Hizbullah’ın bu konuda hükümetle işbirliği yapacağını da sözlerine ekledi.