Nasrallah: Gazze’de anlaşma sağlanırsa ateşi keseceğiz

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 10 Temmuz’da yaptığı açıklamada Hamas’ın Gazze’de ateşkes için İsrail ile anlaşmaya varması halinde Lübnan direnişinin de “koşulsuz olarak ateşi keseceğini” söyledi.

Nasrallah televizyonda yayınlanan konuşmasında, “Eğer bir anlaşma olursa, cephemiz koşulsuz olarak ateşi kesecektir. Neden mi? Çünkü biz bir destek cephesiyiz ve başından beri açık olduk,” dedi.

Hamas tüm direniş ekseni adına müzakere ettiğini belirten Hizbullah lideri, “Onlar neyi kabul ederse biz de onu kabul edeceğiz. Bizi bilgilendiriyorlar ve fikirlerimizi duymak istiyorlar,” diye devam etti.

Kendilerine ihtiyaç duyulana kadar savaşmaya devam edeceklerini ilan eden Nasrallah, Gazze’de ateşkes sağlanması durumunda İsrail’in Lübnan cephesini açık tutabileceğinden de şüphe duyduğunu kaydetti.

Nasrallah, “Eğer İsrailliler kuzey cephesinde çatışmaları sürdürmeye karar verirlerse, o zaman güney Lübnan’ı, Lübnan’ı ve halkımızı savunacağız ve Gazze’de ateşkes olursa Lübnan’a karşı herhangi bir saldırıya izin vermeyeceğiz,” dedi.

Hizbullah lideri, “[İsrail Başbakanı] Netanyahu savaşı sürdürmeye karar verirse … entitesini [İsrail’i] kendi sonuna götürecektir,” diye ekledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a da seslenen Nasrallah, “Tanklarınız sınırlarımızda göründüğünde onları neyin beklediğini biliyorsunuz. Topçularımız yetenekli, yumruklarımız çok ve roketlerimiz daha da fazla,” ifadelerini kullandı.

Nasrallah son dönemde İsrail hava saldırılarıyla Güney Lübnan’daki üst düzey saha komutanlarının hedef alınarak öldürülmesiyle ilgili olarak da “tüm şehitlerinin Allah yolunda şehit olduğunu” söyledi.

“Aksa Tufanı savaşına olan bağlılığımız ilk günden itibaren kararlıydı… Düşmanın kabiliyetlerini tüketmeyi hedefledik ve şu ana kadar bunu başardık,” diyen Nasrallah, Hizbullah’ın İsrail ordusunun “Gazze’deki savaşı çözmesini engellemede başarılı olduğunu ve kuzeyin Gazze’ye bağlı olduğunu teyit ettiğini” vurguladı.

Nasrallah, “Kuzeyde sükûnet isteniyorsa, Gazze’deki savaş durmalıdır,” dedi.