Pentagon şefi: İsrail-Lübnan savaşını önlemek için acil çözüm gerekiyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin 25 Haziran’da İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Pentagon’da yaptığı görüşmede İsrail ve Lübnan arasında “maliyetli bir savaşı” önlemek için acil bir diplomatik çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Austin gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail’in kuzey sınırında kalıcı sükûneti yeniden tesis edecek ve İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafındaki sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmaya acilen ihtiyaç duyuyoruz,” dedi.

ABD’li yetkili gerilimin sorumluluğunu Hizbullah’ın “provokasyonlarına” yükledi fakat geniş çaplı bir savaşın her iki taraf için de yıkıcı olacağını sözlerine ekledi.

Austin Gallant’a, “Hizbullah’ın provokasyonları İsrail ve Lübnan halklarını istemedikleri bir savaşa sürüklemekle tehdit ediyor ve böyle bir savaş Lübnan için bir felaket olur ve masum İsrailli ve Lübnanlı siviller için yıkıcı olur. İsrail ve Hizbullah arasındaki bir başka savaş kolaylıkla Ortadoğu için korkunç sonuçları olan bölgesel bir savaşa dönüşebilir ve bu nedenle diplomasi daha fazla tırmanmayı önlemenin açık ara en iyi yoludur,” dedi.

Gallant ise İran’la nükleer savaş tehdidinde ısrar ederek Austin’e “zamanın tükenmekte olduğunu” söyledi. Gallant, Amerikan mevkidaşına, “Dünyanın ve bölgemizin geleceğine yönelik en büyük tehdit İran’dır. Amerikan yönetimlerinin yıllardır İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını engelleme taahhüdünü gerçekleştirmenin zamanı geldi,” dedi.

İsrail Savunma Bakanı, Austin’e, İsrail’in “bölgenin tamamını etkileyecek bir kavşakta” olduğunu söyledi ve ABD ile İsrail’in Gazze’deki 120 esiri “istisnasız” geri almak için birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gallant’ın yorumlarına yanıt veren Austin, ABD’nin “İsrail’in kendini savunma hakkını her zaman destekleyeceğini ve ABD’nin her zaman İsrail’in kendini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlayacağını” söyledi.

ABD’li yetkili, Washington’un müttefikine olan bağlılığını vurgulayarak, İsrail’e doğru yola çıkan üçüncü bir F-35 savaş uçağı filosuna dikkat çekti. Austin, “İran’ın … asla nükleer silah elde edememesini sağlamak için birlikte duruyoruz,” diye ekledi.