Haaretz’de yer alan habere göre, Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi ‘sertlik yanlısı’ siyonist yerleşimciler İsrail hükümetinde en üst düzey görevlerde bulunuyorlar fakat onlar bile henüz Lübnan’da Yahudi yerleşimleri kurmayı önermediler.
Yine de bir grup insan geçen çarşamba günü öğleden sonra Hayfa’nın doğusundaki küçük bir alışveriş merkezinin otoparkında bu amaçla toplandı. Haaretz’in aktardığına göre çoğu, ebeveynleri gibi büyük kippotlar (erkekler) ve uzun etekler (kızlar) giyen çocuklarını bir araya toplayan ailelerdi. Araçlarına yapıştırdıkları poster ve magnetlerde Yahudi Davut Yıldızı içinde bir selvi ağacı ve ‘Güney Lübnan’a yerleşme hareketi’ yazısı yer alıyordu.
Hareket şu anda çok küçük (organizatörlerinden biri sayılarını yaklaşık 10 kişi olarak veriyor) ve güney Lübnan’da Yahudi yerleşimi fikri Batı Şeria yerleşimcileri arasında bile uç bir inanç. Fakat Gazze’deki savaş, Gazze’deki siyonist yerleşim bloğu Gush Katif’e geri dönüş konusunda bir coşku yarattı ve bazı destekçiler bunun kuzey bölgeleri hakkında da bir tartışma başlatabileceğini umuyor.
Hareketin organizatörlerinden, siyonistlerin işgali altındaki Golan Tepeleri’nde anaokulu öğretmenliği yapan ve soyadını vermek istemeyen Leah adlı bir kadın Haaretz’e girişimin nasıl başladığını anlattı.
Leah, “Eve Dönüş [İbranice Habaita] adında, çoğunlukla Gazze Şeridi’ne geri dönmekten ve yerleşmekten bahseden [ayrı] bir hareketin parçasıyım. Gazze’de Gush Katif’te yaşıyordum ve beni [2005’te] evimden tahliye ettiler ve geri dönmek istiyorum. Ve bu hareket aracılığıyla Güney Lübnan için olan harekete katıldım,” diyor.
Lübnan’ın bir bölümünü kolonize etme girişimi, Hizbullah ve Hamas’ın aralıksız roket ve füze saldırıları nedeniyle yaklaşık 80.000 yerleşimcinin kuzey ve güneydeki sınır topluluklarından tahliye edildiği son savaş sırasında başladı.
Leah, “Bir Yahudi yerleşimi olduğu anda, onu gözetleyen bir ordu vardır. Lübnan’da sınırı koruyan ordu gibi değil; sivilleri koruyan bir ordu bu. Ülkenin geri kalanını da bu şekilde koruyorsunuz. Güney Lübnan’da böyle bir şey olmadı ve nedenini tam olarak bilmiyorum ama bu utanç verici,” iddiasında bulunuyor.
Hizbullah’ın füze saldırıları nedeniyle siyonist yerleşimcilerin bölgeden tahliye edildiğini hatırlatan Leah, “Her kim İsrail’le uğraşırsa bize saldırdığı toprakları kaybedecektir. Biz o bölgeyi fethedeceğiz, o bölgeye yerleşeceğiz ve sivillerimizi koruyacağız. Bize saldırmaya cüret ederlerse daha fazlasını alırız. Siz bize saldırmayı bıraktığınızda biz de fethetmeyi bırakacağız,” diyor.
Lübnan’a yerleşme hareketi adını ocak ayında Gazze’de öldürülen Karnei Shomron yerleşiminden 24 yaşındaki yedek asker Israel Socol’den alıyor. Babası Yehoshua Socol, Çarşamba günkü gösteriye katılanlar arasındaydı.
Oğlunun yıllardır Lübnan’da yaşamayı hayal ettiğini söyleyen baba, “Bu girişim, Kutsal Olan’ın bize İsrail Topraklarını vaat etmesiyle başladı. Tarihsel olarak her zaman bizim topraklarımızdı,” ifadelerini kullanıyor.
Socol, oğlunun savaşta ölümü nedeniyle gelen taziye mesajlarını takdir ettiğini belirtirken, “[Esas] Teselli, Lübnan’da, Gazze’de, Ürdün Nehri’nin diğer yakasında ve Kudüs’te Üçüncü Tapınak’a sahip olduğumuzda gelecek,” diyor.