Amman; Ürdün, Suriye, Suudi Arabistan, Mısır ve Irak dışişleri bakanlarının katıldığı ve bölgenin Şam ile ilişkilerine siyasi bir çözüm bulmayı amaçlayan bölgesel bir zirveye ev sahipliği yaptı.
Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve Irak Dışişleri Bakanları Suriye’nin topraklarının tamamında kontrolün sağlanması, ülkedeki terörist ve silahlı grupların varlığına son verilmesi ve Suriye’nin içişlerine dış müdahalenin durdurulması için Suriye’ye ve kurumlarına verilen desteği vurguladı.
SANA’da yer alan habere göre bakanlar, kapsamlı bir stratejinin cisimleştirilmesi ve sınır güvenliği ve terörle mücadeleye ilişkin güvenlik sorunlarının ele alınması için Suriye, ilgili devletler ve Birleşmiş Milletler arasındaki işbirliğinin önemini teyit etti.
Toplantının sonuç bildirgesinde Suriye’deki krizin ve yansımalarının sona erdirilmesi, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyan siyasi bir çözüm yoluyla Suriye halkının çektiği acıların sona erdirilmesi, mültecilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde evlerine dönmelerinin sağlanmasına öncelik verilmesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede Suriye ve komşu ülkeler arasında işbirliğinin artırılması çağrısında bulunuldu.
‘Ürdün girişimi’nin ilk meyvesi
Ürdün Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, toplantının Arap Körfezi ülkeleri, Ürdün, Irak ve Mısır ile geçen ay Suudi Arabistan’da yapılan görüşmelerin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.
Sözcü, bu ülkelerin Suriye hükümetiyle temaslarını geliştirmeyi ve Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması için Ürdün’ün girişimini görüşmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi yaptığı açıklamada, Suriye ile bölgesel görüşmelerin, savaştan zarar gören ülkenin on yıllık siyasi izolasyonunu sona erdirmek ve Şam’ı Arap dünyasına geri getirmek için doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.
Safadi Amman’daki görüşmelerle ilgili olarak, “Açıklık ve dürüstlük vardı. Bu toplantı krize çözüm bulmak için Arapların öncülüğünde siyasi bir yolun başlangıcıdır,” dedi.
Safadi, “Birleşmiş Milletler ile koordinasyon halinde, mültecilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerini organize etmeye başlayacak mekanizmalar üzerinde mutabık kaldık,” diye ekledi.
Safadi, Suriye’nin Arap Birliğine olası dönüşüyle ilgili kesin bir tarih sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındı ve bu kararı vermenin üye ülkelere bağlı olduğunu söyledi.
Irak Dışişleri Bakanından ‘istikrar’ çağrısı
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Pazartesi günü yaptığı açıklamada Suriye’yi istikrar ve büyümeye kavuşturma çağrısında bulundu.
Hüseyin ayrıca, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin savaştan zarar gören ülkeyle ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde attıkları adımları övdü.
Zirve, Suriye’nin 2011 yılında Arap Birliği’nden çıkarılmasından bu yana Suriye hükümetinin Arap ülkelerinden oluşan gruplarla yaptığı ilk toplantı olma özelliğini taşıyor.
Toplantıda yaptığı konuşmada “Suriye’yi istikrar ve büyümeye yeniden kavuşturmanın ve ekonomik kaynaklarını ülkenin ve halkın hizmetine sunmanın zamanı geldi,” diyen Hüseyin şöyle devam etti: “Bu görevin karşılaştığı engellere ve zorluklara rağmen, en önemli şey gerçek bir başlangıca ulaşmaktır, bundan sonra eleştiri ve reform hakkında konuşabiliriz,” dedi.
Hüseyin, Arap ülkelerinin Suriye ile ilişkileri düzeltme ve zor durumdaki halka yardım eli uzatma yönündeki son girişimlerini övdü.
Arap ülkelerinin Suriye ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmesini ‘cesur bir adım’ olarak nitelendiren Irak Dışişleri Bakanı, son değişikliklerin bölgenin istikrar ve güvenliği üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inandığını ifade etti.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantı başlamadan önce Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile bir araya gelerek sınır güvenliği ve mülteciler de dâhil olmak üzere çeşitli konuları ele aldı.