Esad: Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze saygı duydukları sürece her tür Suriye-Türkiye girişimine açığız

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad çarşamba günü Rusya Devlet Başkanının özel temsilcisi Aleksander Lavrentiyev’i kabul etti.

SANA’nın aktardığına göre görüşmede Esad, Suriye devletinin tüm toprakları üzerindeki egemenliğine saygı ve her türlü terör ve terör örgütleriyle mücadele temelinde olduğu sürece Suriye-Türkiye ilişkileriyle ilgili tüm girişimlere açık olduğunu teyit etti.

Cumhurbaşkanı Esad Şam’ın ilgili tüm girişimlere her zaman olumlu ve yapıcı bir tutumla yaklaştığına dikkat çekerken, bu girişimlerin başarısının egemenliğe saygıya bağlı olduğunu ifade etti.

Esad ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasında kısa süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerilen barış girişimini övdü ve bunun iki ülke arasında bir barış anlaşması için gerçek bir temel teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı, Batı ve Ukrayna’nın bu girişimi reddetmelerinin dökülen kanın mutlak sorumluluğunu üstlendikleri anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Lavrentiev ise ülkesinin Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan tüm girişimleri desteklediğini yineledi. Şu anda koşulların arabuluculukların başarısı için her zamankinden daha elverişli göründüğünü de sözlerine ekleyen Lavrentiev, Moskova’nın müzakereleri ilerletmek için çalışmaya istekli olduğunu ve temel amacın iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek olduğunu bir kez daha teyit etti.