Esad: Suriye sürekli olarak Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini vurguluyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, pazar günü dördüncü yasama döneminin açılışı münasebetiyle Halk Meclisi’nde bir konuşma yaptı.

Ekonomiden dış politikaya kadar birçok meseleye değinen Esad, Türkiye ile son zamanlarda gündeme gelen “normalleşme” müzakerelerine ilişkin de görüşlerini açıkladı.

SANA’da yer alan habere göre Suriye Cumhurbaşkanı, “Mevcut durum küresel olarak kritik ve bunun bölgedeki yansımaları bizi, bir dostun bıçağından yara almadan düzeltilebilecek şeyleri düzeltmek için daha hızlı çalışmaya itiyor. Bu nedenle Türkiye ile ilişkiler konusunda birden fazla tarafın –Rusya, İran ve Irak– sunduğu girişimleri ele aldık,” dedi.

İlerleme kaydedilmeyen her geçen günün sadece Suriye tarafında değil Türkiye tarafında da hasar biriktirdiğine işaret eden Esad, “Bu girişimleri ele alırken, niyetler zararsızsa genellikle komşu ülkelerle çelişmeyen ilkelerimiz ve çıkarlarımızdan hareket ettik, çünkü egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkiyi yeniden kurma konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörizmle mücadele her iki taraf için de ortak çıkarınadır,” ifadelerini kullandı.

“Ne geri çekilmek üzere komşu bir ülkenin topraklarını işgal ettik ne de terörü desteklemekten vazgeçmek üzere teröre destek verdik,” diyen Suriye lideri, çözümün “kibir değil, dürüst olmak ve kusurun yerini tespit etmek” olduğunu savundu. Sorunu ele almak için onun “gerçek nedenlerini” görmek, ilişkiyi yeniden tesis etmek için de öncelikle yıkıma yol açan nedenleri ortadan kaldırmak gerektiğini kaydeden Esad, “Haklarımızın bir tanesinden bile vazgeçmeyeceğiz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Esad, “Her müzakere sürecinin başarıya ulaşması için dayanacağı bir referansa ihtiyacı vardır ve daha önceki toplantılarda sonuca ulaşılamamasının nedenlerinden biri de referansın olmamasıdır… Suriye sürekli olarak Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği kesmesi gerektiğini vurgulamaktadır,” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin şu anda bahsettiği aşamanın temeller ve ilkeler aşaması olduğunu, çünkü bu aşamanın başarısının daha sonraki başarıların temelini oluşturduğunu vurgulayan Suriye Cumhurbaşkanı, Türk yetkililerin açıklamalarının temelsiz olduğunu, çünkü kendi kriterlerinin “egemenlik” olduğunu sözlerine ekledi.