“Özerk Yönetim” yetkilisi Hüseyni’den Kuzey Suriye’deki gerilim değerlendirmeleri

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES), Şam ile Ankara arasındaki uzlaşmada olası bir ilerleme konusunda endişelerini dile getirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) AANES temsilcisi Fethullah Hüseyni 3 Temmuz’da The New Arab’a verdiği demeçte, “Afrin, El-Bab, El-Rai ve Azez’deki son huzursuzluklar, Türkiye’nin tüm Suriye topraklarından çekilmesini talep eden Şam ile yakınlaşmasının doğrudan bir sonucudur,” dedi.


Hüseyni, Türkiye’nin kendisine bağlı silahlı muhalif grupları, yani Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) koalisyonunu koruma sözünün Şam ve Ankara arasındaki görüşmelerle baltalandığını da sözlerine ekledi.

Hüseyni, AANES’e bağlı ABD destekli Kürt milis gücü Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye’nin kuzeydoğusundaki Afrin kentine yönelik “hiçbir askeri planı olmadığını” ve ülkedeki işgalci ABD ordusuyla “kendini koruma ve terörle mücadele” anlaşmalarına bağlı olduğunu söyledi.

Hüseyni, “Suriye’nin kuzeybatısına ilişkin herhangi bir Türkiye-Suriye anlaşması, öncelikle AANES ve Türkiye’nin Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üslerine karşı operasyonlarını yoğunlaştırdığı Irak Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Kürtleri [olumsuz] etkileyecektir,” uyarısında bulundu.

Hüseyni ayrıca Şam’ın AANES ile Suriye hükümeti arasındaki görüşmelere yönelik “sınırlı bağlılığını” da kınadı.